Blogi

Nettipokeria ei pidä kieltää

Reippaasti suosiotaan kasvattanut nettipokeri aiheuttaa kiistatta tiettyjä ongelmia. Niin tosin aiheuttaa melkein mikä tahansa inhimillinen toiminta. Maailma on ongelmia – tai hieman positiivisemmin asiaa tarkastellen – haasteita täynnä.

Politiikassa pyritään poistamaan ongelmia ja voittamaan haasteita. Siinä, miten tähän pyritään, on eroja.

Yksi tapa on kieltää kaikki. Tämä iso veli valvoo – mentaliteetti on huolestuttavan vahvasti vallalla nykyisessä tasapäistämiseen pyrkivässä holhous- ja hyysäysajattelussa. Tämä varsinkin poliittisen vasemmiston hellimä malli lähtee siitä, että yhteiskunta tietää yksilöä paremmin, mikä yksilölle on hyväksi ja parhaaksi. Samalla se johtaa käsittämättömään tiukkanutturaisuuteen.

En ole sosialisti, enkä muutenkaan ajattele näin. Minulle yksilön vapaus, mutta toki myös siihen kuuluva yksilön vastuu oman vapautensa rajoissa tekemistä valinnoista, on keskeinen arvo. Ihmiselle pitää antaa vapaus mahdollisimman laajasti toteuttaa itseään, ja tätä vapautta pitää lähtökohtaisesti rajoittaa vain, jos yksilön vapaus voi johtaa toisten yksilön vapautta koskeviin rajoituksiin.

Nettipokeriin kytkeytyy tietty ongelmapelaajiksi kutsuttu lieveilmiö. Sama koskee kuitenkin kaikkea uhkapeliä. Miltään olennaiselta osin haaste ei nettipokerissa liene toinen kuin julkisen monopolin nimissä harjoitetussa uhkapelissä. Silti julkista pelimonopolia ei kukaan halua kieltää. Omituista kaksinaismoralismia voisi joku sanoa!

Ymmärrän hyvin julkisen rahapelimonopolin taustalla olevan kauniin ajatuksen. Kaikkea ei kuitenkaan voi eikä pidä kieltää. Yleisen huvin kieltäminen joidenkin ongelmakäyttäjien vuoksi johtaisi melkein kaiken kieltämiseen tässä yhteiskunnassa. Ja aivan erityisesti tämä koskee nettimaailmaa, jota on jo luonteensa vuoksia varsin vaikea rajoittaa tai kahlita.

Peliongelmaisten ahdinkoa pitää auttaa kuten pitää auttaa kaikkia tavalla tai toisella ahdinkoon joutuneita. Nettipokerin kieltämiseen ei kuitenkaan ole aihetta, ei tämän, eikä julkisen pelimonopolin suojaamisen takia. Se, että Veikkaus tai RAY ottaisi sen valikoimiinsa, voisi sen sijaan olla hyvinkin perusteltua.