Kirjoitukset

Sipoon rakentaminen olisi merkittävä ympäristöteko, Ilta-Sanomat, mielipide

Svante Sandström arvostelee (IS 13.2.) läntisen Sipoon rakentamista ja kysyy ”eikö ympäristön kannalta olisi kuitenkin parempi rakentaa Helsinki huomattavasti tiiviimmäksi”. Sandström on sekä oikeassa että väärässä.

Helsingin tiivistäminen on järkevää. Tätä Helsinki myös tekee. Kaupungille vapautuu lähivuosina merkittäviä asuntorakentamismahdollisuuksia mm. Jätkäsaaressa, Kalasataman alueella, Kruunuvuorenrannassa ja Keski-Pasilassa yhteensä noin 40.000 asukkaalle. Helsinki tulee olennaisesti tiivistymään. Tämä on mm. ympäristön kannalta hyvä asia.

Iso osa suomalaisista ja varsinkin lapsiperheistä haluaa kuitenkin asua pientaloissa. Tämä on johtanut yhdyskuntarakenteen hajautumiseen pitkin Uuttamaata. Tämän takia tarvitaan muutakin kuin sinänsä tärkeää Helsingin tiivistämistä. Vaihtoehtona läntisen Sipoon rakentamiselle ei täten ole tiivistyvä Helsinki kuin osittain. Vaihtoehtona ei myöskään ole se, ettei minnekään rakenneta, vaan läntisen Sipoon rakentamisen vaihtoehtona on yhdyskuntarakenteen hajautumisen jatkuminen. Tämä olisi ympäristön kannalta turmiollista.

Pääkaupunkiseutu on laajentunut jo pitkään sekä pohjoiseen että länteen. Etelään se ei voi laajentua, koska siellä tulee meri vastaan. Olisi sekä kansantaloudellista tuhlausta että ympäristön kannalta tuhoissa, jos etelän ohella myös itä-suunta olisi suljettu pois. Siksi läntisen Sipoon rakentaminen toden totta olisi suuri ympäristöteko.

Jan Vapaavuori

Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja

kansanedustaja (kok)