Blogi

Keskustalaista ilmastopolitiikkaa

Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen on ottanut silmätikukseen Helsingin Energian, jota hän syyttää fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

Tämä on sinänsä totta. Keskustalaisten hamuamat tai kuvittelemat vaihtoehdot ovat kuitenkin vähintäänkin ongelmallisia.

Hanasaaren ja Salmisaaren kivihiililaitoksilla olisi mahdollista syöttää kivihiilen joukkoon 5 % pellettejä. Tämä tarkoittaisi noin 13 000 rekkakuormaa vuodessa. Jos Hanasaaren käyttämä kivihiili korvattaisiin biomassalla, tähän tarvittaisiin koko laskennallinen metsähakepotentiaali 250 kilometrin säteellä Helsingistä. Hakemäärä vastaisi noin 34 000 rekkakuormaa. Hakemäärästä 10 % voitaisiin korvata myös ruokohelvellä. Tätä varten tarvittaisiin noin 13 000 hehtaaria viljelyalaa.

Keskusta sympatiseeraa ja promovoi mielellään pellettejä, metsähaketta ja ruokohelveä, eikä siinä sinänsä mitään pahaa ole. Ruokohelpikin on sinänsä ihan sympaattinen kasvi, kuten Raimo Sailas on todennut. Ison kaupungin mittasuhteet vaan ovat kovin erilaiset kuin siellä, missä keskusta on vahvimmillaan. Se mikä toimii maalla, ei aina toimi kaupungissa. Koko Etelä-Suomen metsähaketta ei voi korvamerkitä pelkästään Helsingille. Eikä kukaan suostuisi hyväksymään sellaista rekkarallia, kuin mitä se edellyttäisi. Eikä se missään tapauksessa olisi edes ympäristön etu.

Helsinki on muuten maailmanluokan edelläkävijä yhdistetyssä sähkön ja lämmön tuotannossa sekä kaukolämmön hyödyntämisessä. Tämä ei ole huono saavutus. Päästökauppajärjestelmäkin muuten lähtee siitä, että rajoitukset tehdään siellä, missä se on kustannustehokkainta ja aiheuttaa vähiten myös ympäristön kannalta negatiivisia lieveilmiöitä.

Helsingin Energian sijasta keskusta voisi kääntää katseensa maatalouteen, joka edelleen on Itämeren pahin kuormittaja. Yhtä tärkeää olisi yleisen Nurmijärvi-ilmiön ihannoinnin sijasta ryhtyä toimiin eheämmän ja tiiviimmän yhdyskuntarakenteen puolesta.

Ei keskustan ilmastopolitiikkaa toki kovin johdonmukaista ole muutoinkaan. Helsingin Sanomat kirjoittaa tänään EU:n suunnitelluista päästötavoitteista. VATT:n arvion mukaan ne uhkaavat viedä Suomesta peräti 60 000 työpaikkaa. Lehden mukaan “vain keskustan ohjelmassa tuetaan 20 prosentin päästöleikkaustavoitetta, jota keskustan johtama hallitus kuitenkin nyt vastustaa.‿

Tämä on tyypillistä keskustaa. Luvataan yhtä ja tehdään toista. Tämänkään takia kokoomus ei ole ryhtynyt kisaamaan vaalitavoitteidensa määrässä keskustan kanssa, koska sitä huutokauppaa ei voi voittaa, eikä edes kannata voittaa, koska se olisi vastuutonta. Sen sijaan pyrimme voittamaan kisan siitä, kuka oikeasti myös toteuttaa tavoitteensa. Tämä taas ei ole edes kovin vaikeaa, sen verran hulvattomia niin keskustan kuin demareiden lupaukset ovat.

Keskusta kampanjoi teemalla “vähän kuin itseäsi äänestäisit‿. Ne tavalliset ihmiset, joihin keskusta pyrkii vetoamaan, ovat kuitenkin pääsääntöisesti vastuullista porukkaa. He eivät anna katteettomia lupauksia lapsilleen. He eivät lupaa yhtä ja tee toista. Jos vastuullinen ihminen siis äänestäisi “vähän kuin itseään‿, hän äänestäisi jotakin vastuullista puoluetta. Eli pitää toivoa, että ihmiset ottavat keskustan sloganin tosissaan.