Puheet

Alkoholin liikakäytön ongelmiin tarvitaan toimenpiteitä, joilla on myös vaikutusta, Eduskunta (alkoholilain muuttaminen)

Arvoisa puhemies! Alkoholi ja varsinkin sen liikakäyttö on Suomessa suuri kansallinen ongelma, joka aiheuttaa paljon inhimillisiä tragedioita ja erittäin suuria kansanterveydellisiä ongelmia ja murheita ja kustannuksia. Sen takia on luontevaa ja mielekästä, että haetaan myös lainsäädännön kautta keinoja vaikuttaa tähän tilanteeseen. Nyt esillä oleva lakiesitys on tässä suhteessa varmasti hyvää tarkoittava, mutta kuten monet sen puolustajatkin ovat todenneet, kuitenkin vaikutuksiltaan lähinnä näpertelyä.

Näistä konkreettisista toimenpide-esityksistä mainontaa ja esimerkiksi paljousalennuksia koskevat esitykset ovat sinänsä mielestäni hyväksyttäviä, vaikken usko niitten tehoon kovinkaan vahvasti. Sen älytön. On suorastaan irvokasta ajatella, kuinka tämän lakiesityksen jälkeen vuosikertaviinejä, sampanjoita tai konjakkeja, joita tuodaan Suomeen, ruvetaan tuolla tullin puolella pysäyttelemään ja laittelemaan niihin tarroja, ennen kuin ne tuodaan markkinoille. Ei niillä mitään oikeata merkitystä, ei niillä mitään oikeata vaikutusta ole. Kyllä tämä on holhous- ja hyysäysmentaliteettia pahimmillaan.

Alkoholin liikakäytön ongelmia pitää lievittää, se on selvä, mutta siihen pitää hakea mielekkäitä toimenpiteitä, semmoisia toimenpiteitä, jotka vastaavat ihmisten oikeustajua, ja semmoisia, joilla oikeasti on myös vaikutusta. On omituista, että täällä tämänkin lakiesityksen puolustajat kertovat, että tämä ei juurikaan vaikuta ja on olemassa keinoja, jotka vaikuttaisivat, mutta niitä keinoja, jotka vaikuttaisivat, ei kuitenkaan esitetä.