Blogi

Carl Bildtin valinta – painajainen Erkki Tuomiojalle?

Ruotsissa on käyty keskustelua siitä, onko veteraanipoliitikko Carl Bildtin valinta ulkoministeriksi uhka nuorelle pääministerille. En usko, että on. Päinvastoin kyse on Ruotsin hallituksen vahvistamisesta, josta hyötyy koko Ruotsi, istuva hallitus ja viime kädessä pääministeri Reinfeldt itse. Bildtin valinnalla Reinfeldt osoittaa todellista johtajuutta.

Samanlainen kysymys kannattaa kuitenkin asettaa myös täällä Suomessa ja erityisesti ulkoministeriössä. Bildt on monipuolisesti osaava, erittäin tunnettu ja tunnustettu, aikaansaava ulkopolitiikan moniottelija. Tämä nostaa kiistatta Ruotsin painoarvoa niin Euroopassa kuin maailmalla. Ja jos jonkin maan asema kohenee, jonkin toisen yleensä laskee. Jos jollekin, Bildt lienee uhka juuri Tuomiojalle.

Suomella on viime aikoina ollut hyvä ulkopolitiikan herraonni. Niin Martti Ahtisaari, Harri Holkeri kuin Paavo Lipponen ja sauli Niinistökin ovat osaamisellaan, asemallaan ja asenteellaan saaneet paljon hyvää aikaiseksi. Samalla Suomen asema varteenotettavana ulkopoliittisena toimijana on parantunut huimasti. Ruotsi puolestaan on menettänyt asemiaan. Maailmalla Ruotsi on esiintynyt eräänlaisena oppimestarina, joka on lähinnä ärsyttänyt muita. Euroopassa Ruotsilla on puuttuvan EMU-jäsenyyden takia pysyvä uskottavuusvaje. Ja Natoon länsinaapuri on suhtautunut vielä nihkeämmin kuin Suomi.

Viime aikoina kehitys on kuitenkin kulkenut toiseen suuntaan. Lipposen vaihduttua Vanhaseen, Göran Persson otti nopeasti paikkansa pohjolan ulkopoliittisesti aktiivisimpana pääministerinä. Myös Ruotsin linjaa reivattiin rajusti yhteistyöhenkisempään suuntaan. Muun muassa Ruotsin suhteet Yhdysvaltoihin ovat paremmat kuin aikoihin. Ruotsi ei enää ärsytä, kuten ennen. Halosen ja erityisesti Tuomiojan Suomi sen sijaan on ruvennut ärsyttämään yhä useampia.

Bildt tuskin uhkaa Ahtisaaren asemaa pohjolan kansainvälispoliittisena grand old manina. Mutta pohjolan aktiivipoliitikoista hän on kansainvälisillä areenoilla muihin nähden lähes ylivertainen. Bildtin ja Ruotsin tästä hyötyessä häviäjänä on helposti Suomi ja Tuomioja. Carl Bildtin valinta Ruotsin uudeksi ulkoministeriksi muodostuukin helposti painajaiseksi juuri Suomen ulkoministerille.

Kun Bildt ja Tuomioja jatkossa pyrkivät vaikkapa Saksan ulkoministerin puheille, ei liene vaikea arvata kummalle ovi ensin aukeaa.

Onneksi Bildt tunnetaan myös suurena Suomen ystävänä.