Blogi

Pari sanaa viinan hinnasta

Alkoholin verotusta laskettiin vuonna 2004. Nyt sitä halutaan korottaa. Tästä on tehty se johtopäätös, että vuoden 2004 päätös oli virhe.

Suomi on tilastoja ja tutkimuksia täynnä. Lähes mitä tahansa näkökantaa voi perustella jollakin sinänsä kiistattomalla faktalla. Järkevästi asioihin suhtautuva tutustuu kuitenkin faktapohjaan laajemmin ja mieltää, että alkoholin kulutus riippuu kovin monesta muustakin asiasta kuin sen kotimaisesta vähittäismyyntihinnasta.

Viinan hintakeskustelussa mittaa toisistaan ottavat usein alkoholin käytön haittavaikutuksiin lähes fanaattisesti suhtautuvat tiukkapipot ja yksilön vapautta ylikorostavat ultraliberaalit. Elämä ei kuitenkaan ole mustavalkoista, vaan täynnä harmaan eri sävyjä. Siksi tässäkin asiassa pitäisi löytää se kuuluisa kultainen keskitie. Ongelma on, ettei kukaan voi varmuudella sanoa, missä se kulkee. Mutta varsin varmaa on, ettei se kulje kummassakaan äärilaidassa.

Alkoholin verotusta oli järkevää aikanaan laskea. Viro oli juuri liittymässä EU:n jäseneksi ja hintaero Suomen ja Viron välillä uhkasi kasvaa liian suureksi.

Tänään on selvää, että alkoholin kulutus on noussut reippaasti. Samoin on selvää, että siitä aiheutuvat monet ongelmat ovat lisääntyneet. Muun muassa terveydelliset ongelmat, lastensuojelun tarve ja perheväkivalta ovat pahentuneet todella huolestuttavalla tavalla. Silti väite siitä, että veronlasku aikanaan oli virhe, on osin epä-älyllinen ja joka tapauksessa voimakkaasti yksinkertaistettu näkemys. On mahdollista ja jopa todennäköistä, että ilman veronalennusta kulutus ja siitä seuraavat ongelmat eivät olisi kasvaneet niin paljoa kuin mitä nyt on tapahtunut, mutta ero ei välttämättä ole suuren suuri.

Tämä maailman monimuotoisuus on pidettävä mielessä myös nyt, kun pohditaan alkoholiverotuksen kiristämistä. Olen itse vakuuttunut, että sitä tarvitaan. Veroa ei kuitenkaan välttämättä kannata nostaa sille tasolle, missä se oli ennen aiempaa veronalennusta. Järkevää voisi myös olla kohdistaa veronkorotus juuri väkeviin viinoihin. Jos oli riskit liian isolla veronalennuksella, niin riskit on myös liian reippaalla veronkorotuksella.

Mutta kannatan siis alkoholin verotuksen kiristämistä kuitenkin siten, että se kohdistuu ennen kaikkea väkeviin viinoihin, ja ettei senkään osalta veroa tarvitse nostaa yhtä paljon kuin sitä aikanaan laskettiin.