Blogi

Virkamies-Vanhanen EU:n peräsimessä

Europarlamentaarikko Satu Hassi näyttää arvostelleen pääministeri Matti Vanhasta hänen EU-parlamentissa pitämästään puheesta. Hassin mukaan Vanhanen muistuttaa virkamiestä tai tunnollista oppilasta, eikä johtajaa, saati visionääriä.

On tietenkin huolestuttavaa, ellei puheenjohtajamaan pääministeri pysty osoittamaan johtajuutta. Puheenjohtajamaan tehtävänä on juosta asioita kasaan, saada tuloksia aikaan. Puheenjohtajan tulee rakentaa kompromisseja, taivutella jäsemaita, lukea tilanteita ja johtaa Unionia eteenpäin. Johtajuus ilmenee kuitenkin ennen kaikkea teoissa ja käytännön toiminnassa, ei juhlapuheissa. Vasta aika näyttää, miten Vanhanen tulee onnistumaan. Sinänsä perineet velvoittavat: Lipponen ja Niinistö johtivat edellisellä kerralla jämäkästi ja tuloksellisesti Unionia.

Visionäärisyyden puute voi kuitenkin olla Vanhaselle(kin) jopa eduksi. Kyllä maailmaan ja varsinkin EU:iin visioita mahtuu. Itse asiassa visioita on kyllä pilvin pimein. Ongelma ei ole niiden puute, vaan se, etteivät ne tuppaa muuttumaan elävän elämän teoiksi. Uutta visionäärisyyttä tarvitaankin korkeintaan sen suhteen, miten vanhat visiot saadaan toteutetuksi. EU:n visiomössötehtailu on jo saavuttanut liialliset mittasuhteet. Nyt tarvitaan actionia.

Vihreät ovat mielellään ensimmäisinä ruikuttamassa siitä, että kansalaisten luottamus unioniin rapistuu. Tätä luottamusta ei uusilla visioilla kuitenkaan rakenneta. Ikääntyvä Eurooppa tarvitsee kilpailukykyä, talouskasvua ja uusia työpaikkoja. Visiot on jo olemassa. Nyt tarvitaankin ehkä sitä luotettavaa, ahkeraa ja rehellistä suomalaista virkamiestä ja tunollista oppilasta, joka pystyy edistämään ihan oikeita asioita.

Euroopan parlamentissa, samoin kuin muissakin parlamenteissa, kuvitellaan usein, että kansalaisten olot paranevat pitämällä vauhdikkaita puheita, visioimalla ja äänestysnappia painamalla. Fiksu virkamies ja tunnollinen oppilas tietävät, ettei näin ole. Mutta onko Vanhasesta fiksuksi virkamieheksi ja tunnolliseksi oppilaaksi? Pystyykö aiempi EU-kriitikko ja tunnetusti kansainväliseen yhteistyöhön pidättyvästi suhtautuvan puolueen puheenjohtaja muuntautumaan koko EU:n yhteisen edun määrätietoiseksi ajajaksi?