Blogi

Onko Heinäluoman kuntaveromalli vain poliittista peliä?

Tiedotusvälineille

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jan Vapaavuori vaatii valtiovarainministeri Eero Heinäluomaa selventämään esitystään ns. kuntaveromallista.

– Kuntaveromalliin siirtyminen merkitsisi hyvin olennaista muutosta kuntien ja valtion välisen rahoitussuhteeseen sekä kuntien keskinäisiin suhteisiin. Sen vaikutukset olisivat kuntien ja koko suomalaisen veropolitiikan kannalta käänteentekeviä.

Vapaavuoren mukaan näin suurta yhteiskunnallista uudistusta ei voida valmistella SDP:n puoluetoimiston kabineteissa, vaan siitä on käytävä avoin ja perusteellinen yhteiskunnallinen keskustelu.

– Tällä hetkellä Heinäluoman mallista ei tiedetä juuri mitään. Kuntaveromallin isä ei kuitenkaan ole kuka tahansa, vaan istuva valtiovarainministeri. Koska Heinäluoma on jatkuvasti pitänyt ajatusta esillä, asiaan pitäisi suhtautua vakavasti.

Vapaavuoren mielestä koko hanketta leimaa ummehtunut ja sisäänpäin kääntynyt henki:

– Suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin ei enää 2000-luvulla voi sisältyä sellaista toimintamallia, että keskeiset ministerit heittelevät ilmaan ajatuksia valtavan suurista muutoksista, joita ei millään tavalla täsmennetä. Valtiovarainministeri ei voi toimia samalla tavalla kuin SAK:n lobbari. Avattuaan keskustelun kuntaveromallista, Heinäluoma on velvollinen selventämään esitystään ja alistamaan sen julkiselle keskustelulle.

– Jokaisella suomalaisella kunnalla on oikeus tietää, ajetaanko hanketta vakavissaan vai onko se pelkkää poliittista peliä. Yleisen sekaannuksen poistamiseksi valtiovarainministerin tulee joko esitellä mallinsa pääkohdat tai luopua koko hankkeesta. Vai onko niin, että koko hankkeen tarkoituksena onkin vain luoda yleistä hämmennystä?

Vapaavuori toteaa, että kuntaveromalliin on Kokoomuksen piirissä suhtauduttu uteliaan ennakkoluulottomasti. Hän kuitenkin korostaa, että malliin sisältyy monia huomattavia periaatteellisia ongelmia, ja että sen toimivuus ja hyväksyttävyys riippuu lukuisista avoinna olevista yksityiskohdista.

Lisätietoja: Jan Vapaavuori p. 050 511 3130