Kirjoitukset

Sipoo, Helsingin Uutiset

Sipoo on maa-alaltaan aika lailla tarkkaan kaksi kertaa Helsinkiä isompi. Silti Sipoossa asuu vähemmän väkeä kuin Lauttasaaressa. Jos Sipoo olisi yhtä tiiviisti rakennettu kuin Helsinki, sinne mahtuisi pitkälti yli miljoona asukasta. Jos taas Helsinki olisi yhtä väljästi rakennettu kuin Sipoo, pääkaupungissa asuisi alle 10 000 ihmistä.

Sipoossa asuu runsaat 18 000 asukasta. Sipoo väittää kasvavansa kovaa vauhtia. Ja tavallaan kasvaakin. Jos kasvu olisi vaikka 3 prosenttia, se tekisi noin 540 lisäasukasta vuodessa. Eli ehkä noin 300 asuntoa. Pääkaupunkiseudun vuotuinen asuntorakentamistarve on kuitenkin noin 8 000 – 10 000. Pääkaupunkiseutu rakentaa siis yhden sipoollisen joka vuosi. Sipoolla menisi kovallakin kasvuvauhdilla Helsingin rakentamiseen noin tuhat vuotta. Sipoolla ei taida olla sen paremmin intressiä kuin resurssejakaan rakentaa oikeasti merkittäviä määriä. Helsingillä on sekä intressiä että resursseja.

Sipoo on ihan Helsingin vieressä. Se ei ole kaukana maakunnassa, vaan aivan maan ainoan metropolin kupeessa. Porvoonväylä ja Itäväylä vievät suoraan Sipooseen. Metro on jo melkein rajalla. Samoin on tuleva Vuosaaren suursatama. Normaalilogiikan mukaan Sipoon – ainakaan sen läntisten osien – ei pitäisi olla haja-asutusaluetta. Sipoon pitäisi olla osa pääkaupunkiseutua. Niin se onkin, kaikkien muiden paitsi RKP:n mielestä.

Sipoossa asuu paljon ruotsinkielisiä. Helsingissä asuu kuitenkin paljon enemmän. Itse asiassa noin neljä kertaa enemmän. Sipoolaisten mielestä Sibbo kuuluu Porvoon vaikutusalueeseen. Samat sipoolaiset sukkuloivat kuitenkin päivittäin pääkaupunkiseudulle töihin. Lahjomattomien tilastojen mukaan näin tekee jopa yli puolet kaikista Sipoon työllisistä. Sipoon ja Porvoon rajalla on huomattavasti rauhallisempaa. Sipoossa asuu myös suomenkielisiä. Nykyään heitä on enemmän kuin ruotsinkielisiä.

Helsinki omistaa Sipoossa noin 1700 hehtaaria maata. Sipoo on kaavoittanut sen siten, ettei sinne juuri rakentaa saa. Jätkäsaaren koko on 86 hehtaaria. Sinne on ajateltu pitkälti yli 10 000 uutta asukasta. Sipoon koko on niin suuri, ettei sitä tarvitsisi edes rakentaa kovin tiiviisti. Kyse olisi lähinnä pientalotuotannosta. Sitäkään varten ei tarvittaisi kuin murto-osa koko Sipoon pinta-alasta. Suuria alueita voitaisiin edelleen jättää rakentamatta. Sipoonkorpeen ei olisi mitään tarvetta eikä halua kenenkään koskea.

Sipoossa valtaa käyttää RKP. RKP:n mielestä Helsingin ja pääkaupunkiseudun pitää pitää tassunsa irti Sipoosta. Kehitys kehittyköön jossakin muualla. Kehitys kuitenkin kehittyy. Ellei Sipooseen rakenneta, rakennetaan jonnekin muualle. Jonnekin kauemmas. Jonnekin huonompien yhteyksien päähän. Jonnekin, joka aiheuttaa enemmän päästöjä ja enemmän liikennettä ja on ekologisesti huomattavasti ongelmallisempaa.

RKP on hallituksessa. Se oli tosin hallituksessa myös silloin, kun ruotsin kieli poistettiin ylioppilaskirjoitusten pakollisten aineiden joukosta. Ja voihan se olla, että RKP ei ole seuraavassa hallituksessa. Tai sitä seuraavassa. Tai kummassakaan niistä.

Jan Vapaavuori
kansanedustaja (kok)
Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja
jan.vapaavuori@eduskunta.fi