Blogi

Turvapaikkaturismia

Ulkomaalaislakiin otettiin vuonna 2000 säännökset ns. pikakäännytyksestä. Sen mukaan mm. ihmisoikeuskysymysten kannalta turvalliseksi luokitellusta maasta tulevan perusteeton turvapaikkahakemus voidaan hylätä varsin nopeasti. Laki meni läpi viherhörhöilijöiden (vihreät ja muuta vasemmistoa) vastarinnasta huolimatta.

Mistään todellisesta pikakäännytyksestä ei kuitenkaan ole kyse, koska käytännössä se vie noin kuukauden. Sinänsä hyvä muutos onkin jo nyt osoittanut riittämättömyytensä. Suomessa on Belgian ohella tänään Euroopan löperöin suhtautuminen täysin perusteettomiin turvapaikkahakemuksiin. Turvallisesta maasta tuleva hakija voi viettää täällä kuukauden päivät, kun maailman ”ihmisoikeusomatuntomaassa” Ruotsissakin tällaiset pyrkijät käännytetään päivässä eli käytännössä suoraan lentokentällä. Lakia pitäisi nyt ehdottomasti muuttaa ja siirtyä ns. Ruotsin malliin. Vasemmisto vastustaa taas. Vihreät haluaisivat luopua koko pikakäännytyksestä ja rinnastaa turvapaikkaturistit todellisiin pakolaisiin ja näiden osalta sovellettavaan parin vuoden käsittelyruljanssiin. Hölmöydellä ei tunnu olevan mitään rajaa.

Sana Suomen sinisilmäisyydestä kiirii Euroopassa paremmin kuin kuvitellaan. Euroopan köyhät, joita aina riittää, tietävät hyvin, että Suomessa saa erilaisina sosiaaliavustuksina kuukaudessa helposti kotimaan vuoden tienestit. Tämä ei kuitenkaan ole turvapaikka- ja pakolaispolitiikan tarkoitus. Tarkoitus ei ole, että suomalaiset veronmaksajat paikkaavat esim. Slovakian sosiaaliturvan puutteet. On myös hyvä huomata, että turvapaikkakikkailu on täysin järjestäytynyttä toimintaa. Samalla on syytä korostaa, että turvapaikanhakijoita, jotka eivät tule näistä ns. turvallisista maista, vaan muualta, ei ole pikakäännytetty eikä tule pikakäännyttää jatkossakaan.

Ulkomaalaisasioiden huono hoito vahvistaa kansalaisten kielteisiä asenteita. Tähän meillä ei ole varaa. Ikääntyvä Suomi tarvitsee jatkossa runsaasti ulkomaalaistyövoimaa pystyäkseen pitämään hyvinvointiyhteiskunnan kasassa. Tämä vaatii yleistä asennemuutosta. On olennaista, että kansalaiset hyväksyvät maan ulkomaalaispolitiikan, jotta maassa laillisesti oleviin ulkomaalaisiin opitaan suhtautumaan suvaitsevaisesti. Onkin erityisesti näiden, täällä laillisesti olevien ja tänne laillisesti tulevien ulkomaalaisten etu, että tänne ei oteta sellaisia turvapaikkaturisteja, jotka etsivät vain parempaa toimeentuloa tietoisena siitä, että heidät joka tapauksessa käännytetään.
Käännyttämällä demokraattisista ja täysin turvallisista maista tulevat elintasopakolaiset heti Helsinki-Vantaan lentokentällä emme riko mitään ihmisoikeussopimuksia tai -ihanteita, vaan ainoastaan siirrymme toimimaan samoin kun muut. Samalla säästämme veronmaksajien varoja, estämme yhteiskuntamoraalia rapautumasta ja vähennämme ulkomaalaisvastaisten asenteiden lietsomista. Tätä eivät erilaiset viherpiipertäjät, vasemmistoradikaalit ja muut huuhaa-maailmanparantajat millään tunnu ymmärtävän.

P.S. Vasemmisto syyttää osinkoja jakavia yrityksiä kvartaalitaloudesta, mutta syyllistyy itse julkisia verovaroja jakaessaan tismalleen samaan ilmiöön. Osinkoja jakavat yritykset jakavat muuten jo tehtyä tulosta eli jo aikaansaatua hyvinvointia, kun poliitikot tuppaavat jakamaan etukäteen jo tulevaa talouskasvua eli mahdollista tulevaa hyvinvointia. Kvartaalikapitalismi voi olla uusi ilmiö, mutta kvartaalisosialismia eduskunta on harrastanut iät ajat. Miettikääpä sitä!

Jan Vapaavuori
kansanedustaja (kok)
jan.vapaavuori@eduskunta.fi