Blogi

Liian halpa Nato

Puolustusministeriön työryhmä arvioi tuoreessa selvityksessään Nato-jäsenyyden kokonaishinnaksi 70 miljoonaa euroa vuodessa. Selvityksestä nousi kamala älämölö. Etenkin ulkoministeriö arvosteli sitä kovin sanoin. Pääviesti oli, että se oli tehty väärässä paikassa. Tällaisten selvitysten tekeminen ei kuulema kuulu puolustushallinnolle, vaan tietysti ulkoministeriölle itselleen. Kovasti peljästynyt puolustusministerikin halusi ensikommenteissaan irtisanoutua laskelmista ja epäili niiden realistisuutta. Ja eduskunnassa jeesusteltiin asiasta tietty oikein joukolla.

Muun muassa EVA:n uusimmassa kansalaisten mielipiteitä hahmottavassa raportissa todetaan, että yksi Nato-kriittisen kansalaismielipiteen keskeisimmistä argumenteista on pelko jäsenyyden aiheuttamista suurista kustannuksista. Tätä täysin perustelematonta ja tarkoitushakuista näkemystä onkin viljelty eri puolilla oikein urakalla. Aivan erityisesti siitä ovat luonnollisesti meuhkanneet ne, jotka jäsenyyttä eniten vastustavat.

Siinäpä se villakoiran ydin itse asiassa on. Koska kansa vastustaa Natoa ja koska se on saatu uskotelluksi, että Nato-jäsenyys olisi kamalan kallista, sellainen selvitys, joka osoittaisi tämän vääräksi, ei vain käy. Eli väärin selvitetty. Väärä lopputulos.

Eikö kansalle saa kertoa, että sen pelot ovat aiheettomia? Eikö kansaa saa valistaa millään tiedolla, oikealla tai väärällä, jos se ei vastaa ulkoministeriön intressejä? Eikö totuutta saa kertoa, jos totuus ei ole sopusoinnussa virallisen ulkopoliittisen liturgian kanssa? Vai onko niin, ettei ole sopivaa kertoa, kuinka halpa ratkaisu Nato-jäsenyys olisi, jos tiedetään, että ulkoministeri on juuri julkaisemassa oman Nato-kriittisen kirjansa?

Neukkulassa selvitettiin aikanaan vain asioita, joiden selvittäminen katsottiin sopivaksi. Me emme kuitenkaan ole neukkula. Emme myöskään enää elä aikoja, jolloin erilaiset selvitykset (tai mielipiteet) pitää alistaa ulkoministeriön tarkoitusmukaisuusharkintaan ennen niiden mahdollista julkistamista.

Nato-jäsenyyden kustannuksista on keskusteltu vuosia ilman minkäänlaista selkeätä tutkittua pohjaa. Oli jo aikakin, että tämä selvitys tehtiin. Itse asiassa puolustusministeriölle pitäisi myöntää tiedonjulkistamispalkinto siitä työstä, minkä se on tehnyt.

P.S. Tasavallan presidentin mukaan miinapolitiikkamme on ”pikkuisen kaksinaismoraalista”. Kysyä kuitenkin sopii, olemmeko me kaksinaismoralistisia sen takia, ettemme luovu miinoista, vai sen takia, että mm. ulkoministeri Halonen toimesta olimme itse voimakkaasti ajamassa Suomea mukaan henkilömiinat kieltävään Ottawan-sopimukseen, vaikka tiesimme, ettemme voi luopua miinoista. Miettikääpä sitä!

Jan Vapaavuori
kansanedustaja (kok)
jan.vapaavuori@eduskunta.fi