Blogi

Kokoomuksen ei pidä mennä piiruakaan vasemmalle

Kokoomuksen sisäisessä keskustelussa on yritetty tehdä tulevasta puheenjohtajavalinnasta korostetusti poliittista linjaa koskeva kysymys. Useilta tahoilta on korostettu puolueen sosiaalista vastuuta, vannottu ns. sosiaalireformismin nimiin ja vaadittu, ettei puolue saa siirtyä ”piiruakaan oikealle”. Pikku hiljaa käynnistyvässä puheenjohtajakisassa tunnutaankin kilpailtavan sillä, kuka ehdokkaista on vähiten porvari.

Puolueen linjaa ja aatetta koskevassa keskustelussa on kyse ennen kaikkea linjan kirkastamisen tarpeesta, ei sen suunnasta sinänsä. Jos kysymyksestä ehdoin tahdoin kuitenkin halutaan tehdä linjakysymys, on hyvä muistaa, että sekä isänmaa että puolue menestyivät hyvin Sauli Niinistön aikana. Tuolloin puolueella oli selkeä ja jämäkkä porvarillinen agenda. Tämä peruslinja, luonnollisesti maailman muuttumisen takia asianmukaisesti ajantasaistettuna, tulisi olla kokoomuksen linja myös jatkossa.

Kokoomuksen tulee jatkossakin olla selkeä porvarillinen vaihtoehto punamullalle. Kokoomuksen tulee jatkossakin vannoa yksilönvapauden, valinnanvapauden, yrittäjyyden ja yritteliäisyyden, ihmisen omaa ja lähimmäisiään koskevan vastuun, järkevän ja vastuullisen talouspolitiikan sekä yksilöllisyyttä korostavan ja osaamiseen perustuvan globalisaatiostrategian nimiin.

Niiden, jotka väittävät tämän tarkoittavan puolueen oikeistolaistumista ja sosiaalisen vastuun hylkäämistä, tulisi ainakin pystyä osoittamaan mitä suuresti mainostettu ”sosiaalireformismi” tänä päivänä tarkoittaa ja miten se poikkeaa kokoomuksen aiemmin menestyksekkäästi ajamasta
perusporvarillisesta linjasta. Samalla tulisi pystyä osoittamaan, mikä on se oikeistolaismörkö, jota niin kovasti pelätään. Niinistön linjan maalaamista kovaksi ja kylmäksi tai sitä takaisin havittelevien leimaaminen jyrkän linjan edustajiksi on vähintäänkin omituista. Kokoomus on porvaripuolue, se on sitä ollut ja sen tulee olla sitä jatkossakin. Kokoomuksen ei pidä mennä piiruakaan vasemmalle.

Jan Vapaavuori
kansanedustaja (kok)
jan.vapaavuori@eduskunta.fi