Blogi

Lipponen ja EU-komissio

EU:n komission jäsenten tulee tehtävässään ajaa koko EU:n, ei oman maansa asiaa. Silti komissaarin kansallisuudella on väliä. Ei kai hallitusten välisessä konferenssissa muuten olisi niin vimmatusti vaadittu, että kustakin maasta tulee jatkossakin yksi komissaari. Sen takia myös komission puheenjohtajuudella ja hänen kansalaisuudellaan on väliä. Meille suomalaisille suomalainen on parempi kuin vaikkapa italialainen.

Jos EU-maalla, varsinkin pienellä sellaisella, on mahdollisuus saada oma ehdokkaansa komission johtoon, tilaisuus kannattaa hyödyntää. Puoluepolitiikka kannattaa tällöin siirtää syrjään.

Paavo Lipposta on muutenkin helppo kannattaa unionin ylikomissaariksi. Hän on Eurooppa-myönteinen kuten me kokoomuslaiset. Lipponen on yhdessä Niinistön kanssa myös ansiokkaasti johtanut Suomen kunniakasta tietä täysivaltaiseksi EU-maaksi. Lipponen on myös kunnon porvari kuten mekin. Ja kun Jäätteenmäkikin tähyilee EU-kentille, olisi suomalaisen mediasirkuksen kannalta otollista, että hänen armas taisteluparinsakin hakeutuisi sinne. Kun katajainen kansamme viime kevään vaaleissa vielä erehtyi kuvittelemaan, että he äänestävät pääministeriydestä Paavon ja Annelin välillä, kotoinen mediademokratiamme saisi kunnon oppitunnin, jos molemmat melkein-pääministerit siirtyisivät muutaman tuhannen kilometrin päähän kansakunnan ulkorajoista.

Lipposen ylikomissaariudesta ei kuitenkaan päätetä täällä härmässä. Etuoikeus virkaan on sillä poliittisella liikkeellä, joka kesän EU-vaaleissa koko unionin tasolla muodostuu suurimmaksi. Nyt suurin ryhmä on Euroopan kansanpuolue, EPP, johon kokoomuskin kuuluu. Näin on todennäköisesti myös vaalien jälkeen. Selvää kuitenkin on, että tosiasiassa asiasta päätetään EU:n väkirikkaissa maissa, Saksassa, Ranskassa ja Englannissa sekä tietenkin Italiassa, Espanjassa, Puolassa jne. Uskallanpa epäillä, että useimmissa näistä tavalliset äänestäjät eivät ole edes kuulleet puhuttavan meidän Paavo Suurestamme.

Jos ja kun komission herruus ei sittenkään kaadu syliimme ja joudumme tyytymään ihan tavalliseen rivikomissaariin, hallituksen toivoisi muistavan demareiden ulkopoliittisen yliedustuksen ja maan porvarillisuuden. Tärkeätä olisi tällöin, että Kepusta löytyisi tehtävään joku, joka olisi sekä porvari että Eurooppa-myönteinen.

P.S. Anneli Jäätteenmäki on esittänyt tutkimuksen tekemistä Lipposen pääministerikauden EU-politiikasta. Miksiköhän Jäätteenmäki ei samassa yhteydessä vaatinut tutkimusta oman pääministerikautensa EU-politiikan uroteoista. Miettikääpä sitä.

Jan Vapaavuori
kansanedustaja (kok)
jan.vapaavuori@eduskunta.fi