Puheet

Johdossa –esihenkilöaamu, 4.6.2021

Johdossa –esihenkilöaamu, 4.6.2021

”Keväinen tervehdys, arvoisat Helsingin kaupungin esihenkilöt,

Kevät on ihmisolennoille perinteisesti aikaa, jolloin kurotetaan ulos henkisistä talvipesistä, pöllytetään nurkat, täytetään mieli iloisesta kesän odotuksesta ja tehdään jonkinlainen välitilinpäätös talven pimeinä kuukausina tapahtuneesta.

Niin on tänäkin keväänä, vaikka koronan mukanaan tuoma epävarmuus aiheuttaakin edelleen huolta mielen reunamilla. Moni jo miettii, millainen loppukesä ja syksy meillä on edessäpäin – mihin haasteisiin pitäisi jo ennakoiden varautua. Tavanomainen kesälomia edeltävä letkeys ei ole nyt samalla tapaa päässyt valtaamaan alaa mielissä.

Mutta on meillä ollutkin melkoinen vuosi! Jatkuvasti muuttuvia tilanteita loputtomalta näyttävän epävarmuuden keskellä.

Haluan tässä yhteisesti kiittää jokaista teitä siitä työstä, mitä olette esihenkilöinä kaupungin menestyksen eteen tehneet. Epävarmuuden keskellä johtamisen merkitys entisestään korostuu. Helsinki on pärjännyt näissäkin haasteissa verrattain hyvin, eikä se olisi onnistunut ilman jokaisen panosta – ilman yhteen hiileen puhaltamista.

Marraskuussa kokoonnuimme ensimmäiseen yhteiseen Johdossa! –esihenkilötilaisuuteen. Kuten aiemmin totesin, koronan mukanaan tuoma haaste on kuorinut kaupungista esiin myös monia positiivisia sävyjä. Niin myös tämän konseptin. Olemme ketteriä, osaamme antaa ja tarjota apua yli toimialarajojen, teemme kaikki töitä yhteisten tavoitteiden eteen, joustamme ja tartumme nopeasti niin haasteisiin kuin mahdollisuuksiin. Korona on tuonut kaupungista esiin sellaisia vahvuuksia, joita emme edes itse mieltäneet aiemmin meillä olevan.

Voimme kokea ylpeyttä siitä, että Helsinki on ollut tämän kriisin hoidossa myös valtakunnallinen suunnannäyttäjä. Olemme luoneet sellaisia käytäntöjä, joita toiset ovat halunneet kopioida. Olemme saaneet johtamisestamme kriisin keskellä kiitosta ja tunnustusta. Siksi meillä on kaikki syy lähteä kohti kesälomia luottavaisina sen suhteen, että myös tulevasta selvitään – suorituskykyämme on jo monessa kovassa paikassa testattu ja toimintatapojamme näissä koitoksissa edelleen hiottu.

Hyvät esihenkilöt,

On harvinaista luksusta, että johtaja ehtii – edes hetkeksi, unohtaa päivän muut askareet ja antaa hieman aikaa itselleen ja oman johtamisensa kehittämiselle.

Esihenkilönä toimiminen näin suuressa organisaatiossa ei ole aina ruusuilla tanssimista, edes normaalioloissa. Johtamistehtäviä on kaupungissa hyvin erilaisia. Arvokasta on, että pyrimme yhdessä löytämään ja jakamaan johtamisen hyviä käytäntöjä, joissa voimme itse oppia uutta, mutta joissa koko kaupunki samalla oppii.

Näin väistyvänä pormestarina on tietenkin paikallaan kiitosten lisäksi esittää muutama miete siitä, miten itse katson neljää taakse jäänyttä yhteistä vuotta.

Monessa lehtijutussa on kirjoitettu minun vaatineen pormestarina organisaatiolta paljon, liikaakin sanottiin. Haluan kuitenkin todeta teille, että en olisi vaatinut, ellen olisi uskonut kaupungin yhteiseen suorituskykyyn, tai ellei minulla olisi ollut voimakasta visiota siitä, mitä Helsinki voi parhaimmillaan olla.

Kaikkein eniten tunnen ylpeyttä siitä, että kaupunkimme on ottanut selkeästi askelia eteenpäin – monellakin mittarilla katsottuna. Poikkeuksellisesta ajasta huolimatta emme ole jäätyneet paikallemme, vaan olemme kehittäneet kaupungin perustekemistä. Tekemisemme tavat ovat modernisoituneet. Digitalisaatio on vallannut alaa kaikissa toiminnoissamme. Olemme kurkottaneet vahvasti maailmalle ja tuoneet lisää maailmaa Helsinkiin. Olemme ryhtyneet toimimaan siilojen sijaan yhteisenä kaupunkina. Olemme alkaneet positiivisella tavalla tuntea ylpeyttä tekemisistämme ja valvomaan etuamme. Olemme rakentaneet kaupungille kokonaan uusia kyvykkyyksiä ja ennakointikykyä myös tulevien myrskyjen varalle.

Uusi johto tuo tullessaan aina omat painotuksensa, mutta toivon, että matkamme kohti maailman toimivinta kaupunkia jättää kaupunkiin ja teihin kaikkiin myös pysyviä positiivisia jälkiä. Strategiamme on täynnä kaupunkiyhteisiä oivalluksia, joissa onnistuminen on edellyttänyt yhteistä eforttia ja yhteisen ymmärryksen lisäämistä. Toivon, että tämä tekemisen tapa jää. Mitä monimutkaisemmaksi maailma muuttuu ja mitä enemmän muutos kaupunkia haastaa, sitä enemmän meillä on oltava kykyä monien erilaisten tulokulmien yhteensovittamiseen.

Parhaat ja kestävimmät ratkaisut syntyvät siitä, että ne on punnittu huolella yhdessä eri näkökulmista.

Toiseksi toivon, että kaupungin toimintakulttuurissa käynnistynyt positiivinen kehitys jatkuu ja vahvistuu. Kulttuuri ei ole kokouskäytäntöjä ja yhteneväisiä logoja, vaan sitä miten ihmiset reagoivat ja toimivat kriittisissä tilanteissa; kuinka he menestyvät paineen alla, ja kuinka he reagoivat erilaisiin haasteisiin. Se on ennen kaikkea myös sitä, miten he käyttäytyvät toisiaan ja kanssaihmisiä kohtaan.

Te kaupungin esihenkilöt olette keskeisessä asemassa siinä, miten toimintakulttuuri jatkaa kehittymistään ja miten yhdessä tekemisen henkeä kaupungilla vaalitaan. Muistakaa pysähtyä aika ajoin edes hetkeksi miettimään sitä, miten kaupunki voisi olla vielä ketterämpi, asiakaspalveluhenkisempi tai modernimpi juuri sen työn kautta, mitä te johdatte. Johtajan pahin virhe olisi antaa systeemin tappaa. Terveiseni teille on, että miettikää joka päivä ainakin hetki sitä, miten aikanne tänään parhaiten käytätte.

Hyvät ystävät,

Kevät ja kesä tuovat elämäämme aurinkoa, lämpöä, tuoksuja ja valoa. Poikkeuksellisesta vuodesta ja poikkeuksellisista haasteista johtuen olemme kaikki hengähdystauon tarpeessa normaaliakin kipeämmin. Annetaan kevään ja kesän tulla – nautitaan elämästä, kesän tarjoamista lepohetkistä. Suuntaa kasvot kohti aurinkoa – iloitse jokaisesta uudesta aamusta mahdollisuuksineen.

Kohta saamme kuulla Kaisaniemen ala-asteen tulkinnan uudistetusta suvivirrestä, joka saattelee meidät pian nostalgian vallassa kesälaitumille.

Ennen sitä rohkenen jo nostaa maljan alkaneen kesän, uusien alkujen, yhteisen taipaleen ja joukkueella tehtyjen saavutusten kunniaksi.

Suuret onnittelut vielä stipendin saajille!

Iloista ja hyvää kesää jokaiselle!”

 

Kuva: Kari Ylitalo