Puheet

Olympiastadionin avajaiset 22.8.2020

Olympiastadionin avajaiset 22.8.2020

”Hyvät Stadionin ystävät, hyvät suomalaiset

Kaupunki rakentuu ihmisistä. Ihmisten yhteisöistä ja kohtaamisista. Elämyksistä, ainutkertaisista hetkistä, tunteista, jaetuista kokemuksista, jännityksestä, ilosta. Hyvä kaupunki tekee parhaansa toimiakseen näiden jaettujen hetkien näyttämönä. Menestyvä kaupunki puolestaan tekee näille kohtaamisille paikan, joka nostaa kokemuksen ainutkertaiseksi elämykseksi – hetkeksi, jonka kokemisessa jokainen olisi halunnut olla mukana.

Saattaa kuulostaa romanttiselta, mutta on tärkeää ymmärtää, ettei nyt uudelleen avattava Stadion ole pääasiallisesti rakennus niin ikoninen kuin se onkin. Sen komeasta ulkomuodosta, uudistetusta tekniikasta, turvallisista puitteista huolimatta se syttyy eloon vasta käytössä. Ihmisten juhlan näyttämönä. Kaupunki on hyvää elämää varten.

Stadion on kiistattomasti Helsingin ja koko Suomen merkkirakennus. Olympialaisten ylpeä näyttämö ja monien merkittävien urheiluhetkien ja huippukonserttien koti. Arkkitehtonisesti tunnistettava ja historialtaan merkittävä paikka, jota ei olisi voinut korvata uudisrakennuksella jossakin muualla.

Stadion är utan tvekan en märkesbyggnad för Helsingfors och hela Finland. Den stolta scenen för de Olympiska spelen har varit hemmet för viktiga idrottsögonblick och toppkonserter. Ett så arkitektoniskt berömt och historiskt märkvärdigt ställe skulle aldrig ha kunnat ersättas av ett nybygge någon annanstans.

Olympiastadion on osoitus Helsingin sitoutumisesta omaan historiaansa, arkkitehtuurin merkitykseen ja siihen, että uusi ei aina automaattisesti ole parempi. Vaikka kaupunki ei ole museo, sen kerroksellisuus on arvo, jota kannattaa vaalia. Aitous ja todelliselle historialle rakentuva identiteetti on myös kansainvälisesti kiinnostava. Matkailijat ja kansainväliset tapahtumajärjestäjät hakevat nyt aitoutta, tarinallisuutta ja koskettavuutta. Toki turvallisuuden ja toimivuuden ohella. Omiin vahvuuksiin tulee uskoa ja niihin pitää investoida.

Stadionin remontista päätettäessä vuonna 2014 kenelläkään tuskin oli aavistusta siitä, millainen savotta ainutkertaisen rakennuksen perusteellinen uudistaminen on. Budjettia on tarkistettu monta kertaa. Päättäjät ovat vaihtuneet. Kaupunki on kantanut vastuunsa pitkän projektin aikana. Uskon ja toivon, että tulevat sukupolvet voivat olla ylpeitä kansallisaarteestamme. Historiaa ei voi ostaa, sen voi vain ansaita.”

Kuva: Wellu Hämäläinen/ Olympiastadion Helsinki