Puheet

Olympiastadion, mediapäivä 17.8.2020

Olympiastadion, mediapäivä 17.8.2020

”Jokainen menestyvä kaupunki tunnetaan ikoneistaan. Vaikka monet ovat yrittäneet, niitä on vaikeaa luoda tyhjästä. Todelliset ikonit syntyvät historian kuluessa, kun ihmiset ottavat ne omikseen.

Vetovoima ja elinvoima rakentuvat kiinnostavasta identiteetistä, innostuneista ihmisistä ja elävästä, monipuolisesta kaupunkitilasta. Olisi varsin näköalatonta olla panostamatta niihin vahvuuksiin, joita maallamme ja sen pääkaupungilla jo on. Näihin kuuluvat sekä maailmanluokan arkkitehtuuri että monipuolinen tapahtumallisuus. Hyvä kaupunki tekee parhaansa toimiakseen näiden jaettujen hetkien näyttämönä. Menestyvä kaupunki tekee näille kohtaamisille paikan, joka nostaa kokemuksen ainutkertaiseksi elämykseksi – hetkeksi, jonka kokemisessa jokainen olisi halunnut olla mukana. Tätä ei ole aina helppoa mitata rahassa.

Olen vakuuttunut, että oli oikea päätös huolehtia Helsingin historiallisesta perinnöstä ja maailmankuulusta arkkitehtuurista. Vaikka kaupunki ei ole museo, sen kerroksellisuus on arvo, jota kannattaa vaalia. Aitous ja todelliselle historialle rakentuva identiteetti on myös kansainvälisesti kiinnostava. Matkailijat ja kansainväliset tapahtumajärjestäjät hakevat nyt aitoutta, tarinallisuutta ja koskettavuutta. Toki turvallisuuden ja toimivuuden ohella. Omiin vahvuuksiin tulee uskoa ja niihin pitää investoida.

Stadionin remontista päätettäessä vuonna 2014 kenelläkään tuskin oli aavistusta siitä, millainen savotta ainutkertaisen rakennuksen perusteellinen uudistaminen on. Budjettia on tarkistettu monta kertaa. Päättäjät ovat vaihtuneet. Hankkeen oikeutustakin on kyselty. Pääkaupungilla on tällaisissa hankkeissa erityisroolinsa. Kaupunki on kantanut vastuunsa pitkän projektin aikana. Uskomme siihen, että investointi kannattaa. Itse asiassa tehtävämme kaupungin päättäjinä on saada se kannattamaan. Tätä ei mitata vain eikä ensisijaisesti rahassa.

Stadionin uudistuksen onnistuminen ja remontin jälkeisen käytön arvo voidaan todentaa vasta vuosien päästä, kun Stadionin käytöstä ja vetovoimasta on todistusaineistoa. Stadion-säätiön henkilökunnalle toivotan voimia tulevien vuosien urakan edessä. Toivon myös, että urheilu- kulttuuri- ja tapahtumayhteisöissä sitoudutaan Stadionin onnistumiseen.

Koronakriisistä huolimatta Helsingin tarina menestyvänä tapahtuma- ja kongressikaupunkina jatkuu tavalla tai toisella. Samoin jatkuu matkailu, jonka tulevaa merkitystä voimme vasta arvailla. Ihmisten kaipuu kohtaamisille ja elämyksille ei katoa minnekään.  Kaupungistuminen tulee edelleen olemaan globaali megatrendi. Näihin haasteisiin vastaaminen vaatii päättäjiltä uskallusta katsoa eteenpäin ja investoida tänään, jotta huomenna olisi parempi. Vain näin niitä tulevaisuuden ikoneita syntyy.”

Kuva: Wellu Hämäläinen/ Olympiastadion Helsinki