Puheet

Puhe Mechelininkadun katujuhlassa

Puhe Mechelininkadun katujuhlassa

Hyvät meklulaiset ja lähiseudun asukkaat!

Olemme kokoontuneet suureen juhlaan tänne Helsingin Roomaan tai paikalliseen Iisakin kirkkoon…niitäkään ei viisaiden sanojen mukaan rakennettu päivässä! Tässä vaiheessa uskallamme jo vähän nauraakin eletylle ja koetulle, vaikka prosessin kuluessa on ollut aihetta myös monelle itkulle ja hampaidenkiristykselle.

Suurkiitokset juhlan järjestäjille ja teille kaikille jotka olette tulleet tekemään tästä päivästä juhlan. Harvoin olen saanut olla mukana juhlissa, jotka on järjestetty sen kunniaksi, että joku – ja tässä tapauksessa vieläpä rakas kotikaupunkimme, on tyrinyt raskaasti. Mutta itsekin alueella asuvana en voi muuta kuin yhtyä iloon. Nyt on todellakin syytä juhlaan!

Kaupunki on saanut harvasta asiasta yhtä paljon palautetta kuin Mechelininkadun työmaasta. Palautteessa visio Helsingistä maailman toimivimpana kaupunkina kyseenalaistettiin vahvasti. Ihan jokainen ongelma ja viivästys ei juontanut juuriaan kaupungin toimista, mutta sitäkään ei osattu asukkaille ja kaupunkilaisille kertoa. Turhautuminen oli tässä projektissa vahvasti läsnä.

Itse jaksoin ihmetellä muun muassa sitä, miksi kerta toisensa jälkeen kadunvarsille ilmestyivät siirtokehotuskyltit ja oranssit nauhat, vaikka kaivuria ei näkynyt viikkoihin. Kun työ oli valmis, samat kyltit pysyivät paikallaan pahimmillaan kuukausia. Kun ihmettelin asukastiedottamisen säästeliäisyyttä, minulle mainostettiin nettisivuja ja tekstiviestitiedotteita. Kun löysin tieni nettisivuille asti, niin sieltä löytyi pari vanhaa tiedotetta. Ei näin.

Mechelininkadun työmaasta saadut kokemukset ovat olleet kaupungille iso ja tärkeä opetus. Kattava kehittämisprojekti on käynnistetty. Kaikella rakkaudella kaupunkiympäristön toimialalle totean: ei tämä kuitenkaan mitään rakettitiedettä ole. Todellinen muutos tapaan, jolla katutöitä teemme ja toteutamme ei ole pelkästään mahdollinen – se on pakollinen.

Kaupunki kasvaa ja ikääntyy, katutöitä on siis jatkossakin paljon, niiden tekemättä jättäminen ei ole vaihtoehto. Täällä kantakaupungissa katujen alla on laaja verkosto ikääntyvää infraa. Hämeentiellä tapahtui juuri äskettäin mittava vesivuoto, jossa 1800-luvun putki halkesi ilman että kukaan edes koski siihen. Maa vieressä vain vähän liikahti.

On siis ihan selvää, että infraverkostoa, josta kaupunkimme toimivuus kuitenkin pitkälle riippuu, on uudistettava. Sen kunnosta on pidettävä huolta.

Olennaista on, että kaikki tämä tehdään hyvällä kaupunkilaislähtöisellä ja asiakaspalveluhenkisellä asenteella. Katutöistä on aina ollut ja tulee aina olemaan haittaa, sitä ei voi täysin välttää. On lopulta tahdon ja ammattitaidon asia, että työt tehdään niin, että kadun varren asukkaiden, yrittäjien ja katua käyttävien huolet otetaan tosissaan ja haitat minimoidaan. Työmaista viestitään ennakoivasti ja aktiivisesti ja kaupunkilaisten kanssa käydään jatkuvaa vuoropuhelua.

Kaupungilla, mutta toki myös monilla muilla katutöihin vaikuttavilla ja niitä tekevillä toimijoilla, ei ole yksinkertaisesti muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä tekemään selvästi ketterämmin, ammattitaitoisemmin ja modernimmin. Tämän kehityksen tueksi ja mahdollistamiseksi olen, kuten todettua, käynnistänyt laajan projektin. Vuosikymmeniä vallinneeseen tekemisen kulttuuriimme on nyt vain yksinkertaisesti saatava muutos.

Hyvä juhlakansa!

Näissä juhlissa parasta on se, että tapahtuma on kaupunkilaisten, kadun varren asukkaiden ja yrittäjien näköinen juhla. Tämä on juhla, jonka päätähtenä ovat kaupunkilaiset ja ennen kaikkea töölöläiset, joiden elämään Mechelininkadun työmaa vaikutti. Sekä tietenkin rakas kotikatumme, jonka remontin vaiheita seurattiin ja jonka valmistuminen sai meidät lopulta tuulettamaan.

Katujuhlien taustalla on tätä ainutkertaista tapahtumaa varten syntynyt ryhmittymä, jonka taustalla on aktiivisia kaupunkilaisia, alueen yrityksiä, oppilaitoksia, päiväkoteja, Töölö-liike, Töölö-seura, Töölön seurakunta ja monta muuta toimijaa. Ja kaupunkikin tukijana mukana.

Helsinki haluaa olla juuri tätä. Täynnä tapahtumia. Ei byrokratiakoneisto vaan elävä yhteisö, kaupunkilaistensa näköinen paikka.

Kiitän kaikkia tämän tapahtuman järjestäjiä ja toivotan kaikki osallistujat lämpimästi tervetulleiksi Mechelininkadun katujuhlaan, pidetään hauskaa ja juhlitaan yhdessä, olemme nämä juhlat (monella itkulla ja hampaidenkiristyksellä) ansainneet!