Blogi

Vuosi 2018 oli Helsingille hyvä vuosi

Vuosi 2018 oli Helsingille hyvä vuosi

Vuosi 2018 oli Helsingille hyvä vuosi. Kaupunkimme kasvoi kestävästi – loimme uutta pohjaa hyvälle elämälle ja panostimme toimivuuteen. Tarkkoja lukuja kaupungin kasvusta ei vielä ole, mutta todennäköisesti meitä helsinkiläisiä on taas noin 7000-8000 enemmän kuin vuosi sitten. Enemmistössä Suomen kunnista on muuten tätä vähemmän asukkaita. Kaupungin kasvu on näkynyt merkittävänä rakentamisena ympäri kaupunkia. On rakennettu ennätysmäärä asuntoja, on rakennettu kouluja, päiväkoteja ja infrastruktuuria. Nostokurjet kuuluvat dynaamiseen kaupunkiin.


Kaupungille kertyi verotuloja edellisvuotta enemmän aiempaa alemmasta veroäyristä huolimatta. Kaupungin talous on vakaalla pohjalla, joka parhaiten luo turvaa asukkailleen. Palveluita kehitettiin vuoden mittaa monella tapaa. Varhaiskasvatusta laajennettiin, vieraskielistä koulutusta lisätiin, osallisuutta edistettiin. Ja paljon muuta. Kaupungin uuden strategian toimeenpano on lähtenyt hyvin käyntiin.


Kulunut vuosi Helsingissä noteerattiin poikkeuksellisella tavalla myös maailmalla. Heinäkuussa USA:n ja Venäjän presidentit tapasivat historiallisesti Helsingissä, jonka kykyä toteuttaa tapaaminen huippulyhyellä varoitusajalla kehuttiin vuolaasti. Syksyllä avattiin ensin Amos Rex -museo ja myöhemmin keskustakirjasto Oodi, jotka saivat molemmat valtavasti positiivista huomiota. Kaupunkilaisten toimesta syntyvä tapahtumallisuus ja toimeliaisuus houkutteli kaupunkiin matkailijoita kaikkialta maailmasta. Helsinki nousi maailman mediaan kiehtovana ja vetovoimaisena kaupunkina, jossa tapahtuu mielenkiintoisia asioita.


Voimme olla ylpeitä pääkaupungistamme. Vaikka monessa asiassa on vielä paljon parantamisen varaa, Helsinki on hieno kaupunki. Tästä saamme kiittää erityisesti aiempia päättäjiä. Iso osa nyt toteutuneista asioista on pantu vireille jo vuosia sitten. Jokainen sukupolvi tekee tässä ketjussa oman osansa. Meidän tehtävämme on pohjustaa sellaisia asioita, joista nautitaan taas tuonnempana.


Iso merkitys on sillä osallisuudella ja yhteishengellä, joka kaupunkiin on saatu synnytettyä. Helsinki on ennen kaikkea paikka ja yhteisö, ei byrokratia. Kaupungin onnistumiset ovat yhtä lailla täällä toimivien yritysten ja järjestöjen onnistumisia kuin kaupunkiorganisaation ansiota. Kaupunkia rakentavat helsinkiläiset kaikissa eri rooleissaan.


Olennaista on, että asenne ja tunnelma, yleinen mielenvire ovat positiivisia. Tällä mentaliteetilla voimme taas ensi vuonna rakentaa yhä parempaa kaupunkia. Maailma ei koskaan ole valmis, ei Helsinkikään.
Haluan kiittää kaikkia helsinkiläisiä rakkaan kotikaupungin ja kaikkia muita suomalaisia rakkaan pääkaupungin eteen tehdystä työstä. Eiköhän jatketa ensi vuonna samaan malliin. Kaupunki on viime kädessä hyvää elämää varten. Tämän eteen kannattaa ponnistella.