Puheet

Silakkamarkkinoiden avaus 7.10.2018

Hyvät markkinavieraat

Arvoisat kalastajat ja kauppiaat

Mina damer och herrar

Harva tulee ajatelleeksi, että Silakkamarkkinoiden perustaminen oli osa silloisen hallinnon elvytys- ja kasvu-politiikkaa. Soisi, että nykysuomessa yllettäisiin edes tuolle 275 vuoden takaiselle tasolle kaupunkien haasteiden ja mahdollisuuksien ymmärtämisessä.

Silakkamarkkinat olivat todellinen valopilkku 1700-luvun Helsingille, joka oli kovia kokenut kaupunki. Sen asukkaat olivat eläneet sotien, kulkutautien ja tulipalojen koettelemaa arkea. Kaupungin porvarit valittivat olevansa köyhiä, kurjia ja kodittomia. Vuonna 1743 Helsinki sai kuningas Fredrik I:n päätöksen nojalla luvan järjestää uudet markkinat.

Ne tulivat tarpeeseen. Syntyi uutta liiketoimintaa ja kaupunkilaiset saivat ostaa tuoretta ja säilyvää ruokaa talven tarpeita varten. Heti perään alkoivat Suomenlinnan rakennustyöt, mikä lisäsi silakkamarkkinoiden kysyntää ja kiihdytti Helsingin uuteen kasvuun.

Vi ses igen, kära skäribor! Strömmingsmarknaden speglar på ett utmärkt sätt det samspel som behövs mellan landsbygd och stad. Så har det varit sedan urminnes tider. Även idag möter skärgårdstraditionerna stadslivet på strömmingsmarknaden. Förr kom stadsborna till marknaden för att fylla behovet av föda för dagen. I dag är strömmingsmarknaden ett publikevenemang där man söker upplevelser och där Helsingfors skärgårdstraditioner förenas med en modern urban matkultur.

Tänä vuonna myönnettiin Suomen ensimmäinen kansainvälinen MSC:n (Marine Stewardship Council) kestävän kalastuksen sertifikaatti Itämeren silakan ja kilohailin kalastukselle. Silakkamarkkinat on Ekokompassi-sertifioitu, kestävän kehityksen huomioiva tapahtuma. Suurin osa syödystä kalasta on nykyään ulkomaista. Näin ei tarvitse olla. Tuore, hyvälaatuinen lähiruoka on sekä trendikästä että turvallista.

Kaupungit kasvavina keskuksina ovat keskeisessä roolissa kestävämpien elintapojen mahdollistajina. Siksi Helsinki sitoutui viime viikolla ensimmäisenä kaupunkina Euroopassa raportoimaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumisesta paikallistasolla. YK:n toimintaohjelman ja Helsingin kaupunkistrategian tavoitteiden välillä on lukuisia yhtymäkohtia. Päätös tuo globaalit tavoitteet konkreettisten tekojen tasolle ja kaupunkilaisten näkyville: jokainen arjen valinta on merkittävä. Kestävyys on modernin ruokakulttuurin ohjaava periaate. Helsingissä tämä näkyy vahvasti ravintoloiden ruokatarjonnassa ja pyrkimyksissä vähentää ruokahävikkiä.

 

Hyvät markkinavieraat

Meri on helsinkiläisille rakas. Meillä on ehkä maailman vilkkain matkustajasatama. Tapa, jolla hankimme elantoa merestä, on vuosien saatossa muuttunut. Meitä ympäröi ainutlaatuinen saaristo, joka täältä Kauppatorilta katsottuna on ihan käden ulottuvilla. Oikein ja vastuullisesti käytettynä merellisyys on valtava kilpailuvaltti.

Uudella virkistyskäytöllä voimme lisätä asukkaiden viihtyisyyttä ja luoda matkailuelinkeinoille työpaikkoja. Valmisteilla olevan merellisen strategian tavoitteena on parantaa saari- ja rantakohteiden vetovoimaa. Merellisillä tapahtumilla, kuten Silakkamarkkinoilla, on merkittävä rooli. Vuonna 2020 järjestämme ensimmäistä kertaa kansainvälisen nykytaiteen Helsinki Biennaali Helsingin lähisaaristossa. Biennaalin odotetaan tuovan kaupunkiin noin 300 000 uutta merellisten palvelujen käyttäjää.

Kaikkein tärkeintä on vahvistaa helsinkiläisten mahdollisuuksia nauttia merellisyydestä osana jokapäiväistä elämää, kestävällä tavalla. Helsingistä tulee maailman paras ja toimivin merikaupunki kun asukkaat, yrittäjät ja kaupunki tekevät tiiviisti yhteistyötä.

Haluan kiittää kaikkia kalastajia ja kauppiaita sekä omaa Tukkutoriamme markkinajärjestelyistä. Ensi vuonna valmisteluista vastaa Helsingin tapahtumasäätiö, johon keskitämme kaupungin tapahtumaosaamisen, jotta Helsingistä tulisi vielä hauskempi ja eläväisempi tapahtumakaupunki.

Soitan seuraavaksi kelloa merkiksi siitä, että vuoden 2018 Silakkamarkkinat ovat alkaneet!

Jag kommer nu att ringa i klockan för att signalera att Strömmingsmarknaden har öppnats!