Blogi

Kaksi mainetappiota samalle päivälle

Suomi on matkailumaana ihan hyvässä huudossa. Erityisesti Lappi ja Helsinki vetävät kasvavia turistivirtoja. Eilen tätä kuvaa olisi ollut mahdollista vahvistaa. Guggenheimin museohanke kuitenkin kaatui Helsingin valtuustossa. Mainetappiota rajoittaa se, ettei asia juuri ylitä kansainvälistä uutiskynnystä.

Suomi on myös tunnettu maana, jossa on maailman vapain media. Tämäkin koki Ylen töpeksinnän takia kolhuja. Ja tämä myös huomioitiin maailmalla.

Pääministeri Sipilän ongelma oli, ettei hänen lähipiirissään tainnut olla yhtään juristia, joka olisi opastanut häntä jääviyssäännösten saloihin. Eikä yhtään topakkaa avustajaa, joka olisi neuvonut, ettei medialle kannata lähettää ainakaan kovin montaa kiukkuviestiä eikä ainakaan samana päivänä.

Sipilän toiminta oli kuitenkin inhimillistä. Jokainen hiemankin kokeneempi poliitikko tietää kuinka epäoikeudenmukaisilta tuntuvat jutut ketuttavat – ja kuinka osa jutuista oikeasti on kohtuuttomia. Ja aivan erityisesti kun soppaan sotketaan päättäjän sukulaisia. Sipilä osasi myös osoittaa nöyryyttä tapahtuneen jälkeen. Pääministerikin on ihminen.

Ylellä sen sijaan nöyryydestä ei ollut tietoakaan. Ehkä olisi vain kannattanut todeta, että tapahtui karkea arviointivirhe. Ja pahoitella asianmukaisin sanakääntein. Ihmisiä ne on Ylen johtajatkin.

Liberaali markkinatalous ja liberaali politiikka ovat jo kriisissä. Ei tähän enää liberaalin verorahoitteisen valtamedian kriisiä tarvita.