Blogi

Ministerit Räty ja Vapaavuori: Panostukset terveysalan tutkimukseen ja innovaatioihin tuottavat tulosta

STM ja TEM tiedottavat

Auria Biopankki ja Bayer julkistivat tänään 1.4.2015 sopimuksen tutkimusyhteistyöstä, joka tähtää entistä täsmällisempien syöpälääkkeiden ja hoitomuotojen kehittämiseen.

Uusien lääkkeiden kehittäminen on yhä vaikeampaa ja kalliimpaa perinteisillä tavoilla. Laadukkaat biopankit, tietojärjestelmät ja terveydenhuollon rekisterit ovat suomalaisia vahvuuksia, joiden hyödyntäminen kiinnostaa myös kansainvälistä lääketeollisuutta. Biopankeilla on keskeinen rooli yksilöllistyvän terveydenhoidon kehittämistyössä.

– Olemme panostaneet Suomessa systemaattisesti terveysalan tutkimuksen edistämiseen, tarvittaviin rakenteisiin ja innovaatiomyönteiseen sääntelyyn. Moderni biopankkilaki ja valmistella oleva genomistrategia sekä sen toimenpiteiden toteutuminen yhdistettynä digitalisaation mahdollisuuksiin luovat Suomesta lääketieteelliselle tutkimukselle ja liiketoiminnalle erittäin kilpailukykyisen ympäristön, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty.

– Suomi haluaa olla eturintamassa, kun terveydenhuoltoa kehitetään genomitiedon avulla. Auria Biopankin ja Bayerin yhteistyö nopeuttaa entistä täsmällisempien lääkkeiden tuloa markkinoille merkittävästi. Kansalaisille tämä merkitsee parempaa ja yksilöllisempää hoitoa, jatkaa Räty.

Terveydenhuolto, informaatioteknologia ja biolääketieteellinen tutkimus yhdistyvät biopankkien avulla. Suomen kannalta erityisen ison tulevaisuuden mahdollisuuden tarjoaa perinteisen terveysteknologian ja lääketutkimuksen digitalisoituminen.

Team Finland Health panostaa investointien houkutteluun

Terveysala on viime vuosina ollut selkeä nousija Suomen vientitilastoissa; liikevaihto ja vienti kasvavat, ja kauppatase on vahvasti positiivinen.

– Terveysala on maailman nopeimmin kasvavia markkinoita. Suomessa on maailmanluokan innovaatioita, osaamista ja tutkimusta. Tätä osaamista ei kuitenkaan ole osattu riittävästi markkinoida maailmalle. Osana viime vuonna julkistetun terveysalan kasvustrategian toimeenpanoa olemme käynnistäneet alan yritysten kanssa Team Finland Health -kasvuohjelman, joka pureutuu investointien houkutteluun ja alan kansainvälistymisen erityiskysymyksiin, kertoo elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.

Terveysalan kansainvälinen näkyvyys vaatii yhtä yksittäistä tuotetta tai yritystä laajempaa markkinointinäkökulmaa. Finpron hallinnoima Team Finland Health- kasvuohjelma toteuttaa terveysalan Suomi-kuvan rakentamista ja luo tehokkaalle yhteistoiminnalle perustan ja toimintamallit. Pyrkimyksenä on vahvistaa mielikuvaa Suomesta kansainvälisesti houkuttelevana ympäristönä terveysalan tutkimukselle, innovaatiotoiminnalle ja näin houkutella uusia investointeja ja liiketoimintaa. Ohjelma edistää myös terveysalan yritysten kansainvälistymistä.

Ohjelman tavoitteena on terveysalan yritysten liikevaihdon kasvu 10 prosenttia vuodessa ja yksityisten tutkimusinvestointien määrän 2,5- kertaistuminen seuraavan vuosikymmenen aikana. Kasvuohjelman kokonaisbudjetti on 3 miljoonaa euroa ja sen kesto on noin kolme vuotta.

Auria Biopankin ja Bayerin yhteistyösopimus on jo toinen lähiajan merkittävä uusi avaus terveysalalla. Yhdysvaltalainen terveysalan yritys GE Healthcare ilmoitti tammikuussa keskittävänsä lääketieteen tiedonsiirtoteknologian kehittämisen Helsingin Vallilaan.

Terveysalalla toimii Suomessa noin 500 yritystä, jotka työllistävät 20 000 henkilöä. Alan liikevaihto on lähes 5 miljardia euroa, josta viennin osuus on 2,8 miljardia euroa.

TEM:n, STM:n, OKM:n , Tekesin ja Suomen Akatemian viime vuoden keväällä julkistettu yhteinen terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategia: www.tem.fi/ajankohtaista/julkaisut/julkaisujen_haku/terveysalan_tutkimus-_ja_innovaatiotoiminnan_kasvustrategia.98249.xhtml

Lisätiedot:
sosiaali- ja terveysministerin erityisavustaja Emma Hannonen, p. 050 574 0736,
elinkeinoministerin erityisavustaja Laura Manninen, p. 050 361 7511