Blogi

Tavoitteena voitto ensi kevään eduskuntavaaleissa

Luottamus. Näin vastasi minulle eräs rouva, kun reilu kuukausi sitten vierailin Kaakkois-Suomessa vaalikiertueella. Rouva oli pohtinut, millä perusteella hän tekee valinnan eri vaaleissa – kuntavaaleissa, eurovaaleissa, eduskuntavaaleissa – ja tässä tapauksessa Kokoomuksen puheenjohtajavaalissa. Hän oli miettinyt, että poliittisen johtajan tulee aikaansaada innostusta, mutta myös herättää luottamusta.

Kun kysyin, kumpi näistä viime kädessä ratkaisee, hänen ei tarvinnut pitkään pohtia. Luottamus luo jotain pysyvää, jotain jonka varaan rakentaa enemmänkin. Luottamus lisää yhteisöllisyyttä, auttaa sietämään väistämätöntä muutosta ja mahdollistaa energian suuntaamisen omaa tai yhteiskunnan tulevaisuutta palvelevaan toimintaan. Maailmanmuutoksen nopeutuessa, luottamuksen merkitys kasvaa – myös politiikassa.

Luottamus on merkittävä sana myös tulevaa viikonloppua ajatellen. Lahdessa kokoomuslaiset valitsevat itsellensä puheenjohtajan ja samalla Suomelle pääministerin. Luottamus siihen, että valittava ihminen on osaava, ahkera, vilpitön ja koko Suomen asialla on minulle tärkeää. Haluan olla jokaisen kokoomuslaisen luottamuksen arvoinen ja sen luottamuksen eteen olen valmis ponnistelemaan.

Lähden luottavaisin mielin puheenjohtajavaaliin. Olen kiertänyt kevään aikana kolmellakymmenellä paikkakunnalla ja tavannut satoja kokoomuslaisia, loppua kohti kiihtyvällä tahdilla. Kannatusta löytyy ympäri Suomen, pohjoisesta etelään, idästä länteen.

Lauantain vaali paneutuu henkilöön. Perustavaa laatua olevia linjaeroja ei ehdokkaiden välillä liene, olkoonkin että itse kunkin painotukset ja se, miten aktiivisesti mitäkin haluaa ajaa, itse asiassa sisältää linjallisiakin eroja.

Käy kisassa miten tahansa, Kokoomus jatkaa vahvasti eteenpäin. Toki itse uskon – enkä kai muuta voikaan uskoa – että oma laaja osaamiseni, pitkä järjestötaustani, vahva arvopohja, ajatukseni Kokoomuksen ja Suomen uudistamisesta sekä kaikkien näiden pohjalta kumpuava luottamus lopulta vievät minut voittoon.

Voitti vaalin kuka tahansa, heti valinnan jälkeen edessä on paljon vaativampi rutistus. Loppuvaalikausi on isoja talousratkaisuja täynnä ja samalla katseet pitää jo kääntää kohti ensi kevään eduskuntavaaleja. Vaaleja, joissa Kokoomus on luotsattava taas yhteen vaalivoittoon. Tämä ei synny itsestään.

Ensimmäinen ja varsin ratkaiseva koetinkivi koittaa heti ensi viikolla minihallitusneuvotteluissa. Kovana ja kokeneena neuvottelijana tunnettu Antti Rinne on saanut valmistautua neuvotteluihin kuukauden päivät, Kokoomuksen uunituoreelle puheenjohtajalle samaan suodaan kaksi päivää. Työt alkavat lähes kirjaimellisesti salamannopeasti. Esityslistalla on koko politiikan repertuaari.

Kokoomuksen kannatus myös seuraavissa vaaleissa riippuu siitä, miten onnistumme Suomen asioiden hoitamisessa, ihan samoin kun on aiemminkin ollut. Ennen kaikkea olennaista on se, miten pärjäämme pääministeripuolueena. Kysymys on siitä, olemmeko pääministeripuolueena sen luottamuksen arvoisia, että ansaitsemme olla pääministeripuolue myös vastaisuudessa.

Persoonaan menevä ehdokkaiden arviointi vaihtuu heti maanantaina pääministerin asiajulkisuuteen ja sen ruotimiseen, mitä Kokoomus saa aikaan Suomen kannalta vaikeassa tilanteessa. Valtiontalouden sopeuttamisessa ei ole yhtään varaa lipsua, rakennepäätökset sote-uudistus etunenässä on vietävä eteenpäin. Lähiviikot ja niissä menestyminen ovat sekä Suomen että Kokoomuksen kannalta kriittisiä.

Syksyllä pitää löytyä vielä uusi vaihde kohti vaaleja. Kokoomuskenttää tarvitaan paitsi aikanaan vaalityössä, myös tulevien vaalitavoitteiden luomisessa. Julkaisin eilen ”Pienen kirjan politiikasta”, joka on luettavissa internet-sivujeni kautta. Siinä esitän ajatuksia, ideoita ja toimintamalleja, joilla paikallistoimijamme, koko kokoomuskenttä nostetaan tosissaan mukaan tähän työhön.

Viimeisten vuosikymmenten aikana pääministeripaikalta vaaleja ovat voittaneet vain Matti Vanhanen ja Paavo Lipponen. Arvostan molempia heistä korkealle, mutta eipä heissä liiemmälti kansanhurmaajan vikaa tainnut olla. Lopulta kansan tuki puolueelle ja kansanliikkeelle riippuukin – ainakin pääministeriasemassa – kyvystä hoitaa asioita, osaamisesta, uusista ideoista sekä aivan erityisesti luottamuksen synnyttämisestä omaan tekemiseen.

Kokoomuksen tavoite on olla Suomen suosituin puolue runsaan kymmenen kuukauden päästä. Tämä on täysin mahdollista. Siinä onnistuaksemme meidän on kuitenkin hoidettava tämä vaalikausi pääministeriasemassa kunnialla ja luottamusta herättävällä tavalla loppuun asti, sillä mitään muuta tapaa seuraavien vaalien voittamiseen ei yksinkertaisesti ole olemassa.

Politiikassa tarvitaan innostusta. Ja luottamusta. Ja sitä enemmän luottamusta mitä vaikeammassa ajassa elämme. Vaikeista ajoista meillä ei jatkossa ikävä kyllä taida pulaa olla.