Blogi

Syöpäkeskus toisi Suomelle kansainvälistä tunnettuutta

Työ- ja elinkeinoministeriö
Tiedote

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori pitää tärkeänä, että Suomi hyödyntää korkeaa terveysteknologian osaamistaan kansainvälisenä kilpailuvalttina vastaisuudessa.

Vapaavuoren mukaan yksi konkreettisista hankkeista olisi kansallisen syöpäkeskuksen perustaminen. Vapaavuori kertoi ehdotuksesta Suomen Syöpäinstituutin Säätiön tilaisuudessa Helsingissä, missä paikalla oli runsaat 300 alan asiantuntijaa.

– Syöpäkeskus on Suomelle monella tapaa erittäin tärkeä asia. Ennen kaikkea se toisi meille kansainvälistä tunnettuutta ja houkuttelisi alan korkeaa osaamista Suomeen. Syöpäkeskuksen avulla voitaisiin yhdistää alan huippututkimus, innovaatiotoiminta sekä myös ideoiden kaupallistaminen. Hanke vaatii yhteistyötä niin sosiaali- ja terveyspuolelta kuin yliopistomaailmasta. Valtio voisi nyt vauhdittaa hankkeen toteutumista, Vapaavuori toteaa.

Vapaavuoren mukaan terveysala tuottaa taloudellisesti Suomelle noin viisi miljardia euroa tällä hetkellä. Parannettavaa on kuitenkin edelleen.

– On huomattava, että terveysalalla investoidaan jatkuvasti ja investoinnit ovat varsin merkittäviä. Toisaalta meillä on paljon parannettavaa esimerkiksi siinä, että saamme esimerkiksi ICT-sektorilta tutun start-up-kulttuurin leviämään myös terveyssektorille. Tämä kehitys ei ole pois laadukkaasta perustutkimuksesta, pikemminkin se toisi vain lisää mahdollisuuksia, Vapaavuori sanoo.

Terveysala on yksi maailman nopeimmin kasvavia toimialoja. Alan liikevaihto on Suomessa jo nyt lähes viisi miljardia euroa ja siitä valtaosa suuntautuu vientiin. TEM ja alan muut keskeiset julkiset toimijat julkistivat toukokuussa Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategian, joka on luettavista osoitteesta http://www.tem.fi/files/40136/TEMrap_12_2014_web_26052014.pdf