Blogi

Arktinen kilpailu jäätävän kovaa maailmalla

Keskustelu Suomen meriteollisuuden tulevaisuudesta on jatkunut aktiivisena kohta vuoden päivät. Viime ajat keskiössä on ollut arktisen alueen liiketoiminta – osittain Heidi Hautalan Arctia Shippingiä koskeneen poliittisen ohjauksen ja siitä johtuneen eron seurauksena.

Mutta arktinen liiketoiminta ansaitsee olla keskustelussa jo pelkästään sen merkityksen vuoksi. Itse matkasin viikonloppuna Koreaan ja aihepiiri on ollut tuttu: arktisen alueen liiketoimintamahdollisuudet.

Maailman 12. suurimpana taloutena Korea on suuri peluri millä markkinalla tahansa, mihin maa osallistuu. Aivan erityisesti Suomea pitäisi kuitenkin koskettaa se, että Korealla on perinteikäs ja maailmanlaajuisesti vahva meriteollisuuden osaaminen.

Mittakaavaa kuvastanee se, että Suomessa ongelmiensa vuoksi otsikoissa oleva STX-konserni on Koreassa maan neljänneksi suurin telakkayritys. Suurin toimija Hyundai on liikevaihdoltaan lähes kymmenen kertaa suurempi kuin STX. Silti STX on Suomesta katsottuna valtava konglomeraatti, josta Suomen toiminta on vain pieni palanen.

Jopa Korean valtavan suuri meriteollisuus on murroksessa. Kiina pystyy yhä vahvemmin tuottamaan massatuotannolla aluksia. Korean vahvuudet alkavat olla pikku hiljaa erikoisosaamisessa. Kuulostaa tutulta kehitykseltä myös Suomen puolelta.

Suomen perinteet ja taito arktisella puolella tunnetaan maailmalla. Esimerkiksi Korean kauppa-, teollisuus ja energiaministeriön kauppapolitiikan johtaja Hwang Kyuyearn totesi suomalaiselle yritysvaltuuskunnalle pidetyssä tilaisuudessa, että korealaisilla on opittavaa suomalaisesta arktisesta osaamisesta. Lisäksi yhteistyötä suomalaisten yritysten kanssa halutaan syventää entisestään. Ja kun katsoo korealaisten meriteollisuusyritysten kokoluokkaa, sieltä löytyy varmasti lukuisia kaupan kohteita suomalaisyrityksille. Pohja on jo nyt lupaava.

Jos Suomi haluaa olla arktisen osaamisen kärjessä, meidän pitää luottaa erikoisosaamisemme. Siihen kyllä uskotaan maailmalla, jossa kilpailu on jäätävän kovaa. Mutta jos yritämme torperoida omat osallistumismahdollisuutemme, tipahdamme kilpailusta aivan varmasti. Suomen arktista osaamista tarvitaan maailmalla ja Suomi tarvitsee arktista liiketoimintaa. Kannattaa muistaa, että yli 60 prosenttia maailman jäänmurtajista on rakennettu Suomessa. Tätä osaamista ja mainetta ei kannata uhrata, vaan avata mahdollisimman paljon uusia arktisen liiketoiminnan mahdollisuuksia.

Vastaa