Blogi

Hyvin vai huonosti?

Julkisuudessa on viime päivinä käyty kovin erikoista keskustelua siitä, meneekö Suomella hyvin vai huonosti. Merkittävä osa elinkeinoelämää on viime päivinä pyrkinyt kiinnittämään vakavaa huomiota omaan kilpailukykyynsä, samalla kun työntekijäleiristä ja sitä lähellä olevista tutkimuslaitoksista viestitetään, ettei taloustilanne ole kääntynyt olennaisesti huonommaksi.

Kaikki on aina suhteellista. Sekin kuinka hyvin meillä oikein menee. Verrattuna eteläisen Euroopan maihin meillä menee hyvin, verrattuna vaikka Ruotsiin tai Saksaan huonommin. Siitä huolimatta, että vahvistuva kruunu vaikeuttaa länsinaapurimme vientiponnisteluja. Verrattuna vuoteen 2008 meillä mennee myös kohtuullisen mukavasti puhumattakaan vertailusta 1990-luvun lamavuosiin. Mutta enemmän taitaa löytyä niitä vuosia, jolloin meillä meni tätä päivää vahvemmin.

Niin tai näin, kukaan ei liene eri mieltä siitä, että voisi mennä paljon paremminkin. Valtiontalous on edelleen pahasti alijäämäinen, Nokian ongelmat ovat yleisessä tiedossa, talouden kasvuluvut eivät ole huimaavia ja monenmoisia tummia pilviä on taivaalla.

Kysymyksenasettelu siitä meneekö hyvin vai ei, on hölmö. Erityisen tyhmää on, jos käytämme energiaamme tämän kysymyksenasettelun laajempaan pähkäilyyn. Kysymyksen pitäisikin olla – niin nyt kuin itse asiassa aina – mitä meidän tulee tehdä, jotta menisi paremmin – tai itse asiassa – mitä pitäisi tehdä, jotta menisi mahdollisimman hyvin.

Näin olympiakisavuoden jälkimainingeissa tulee väkisinkin mieleen aika ajoin tapahtuva naureskelu urheilijoidemme tavoitteenasettelulle. Kun moni urheilija on joutunut pilkankin kohteeksi kommentillaan siitä, että hän tekee parhaansa ja katsotaan mihin saakka se riittää, on hyvä tiedostaa, ettei enempää voi tehdä kuin parhaansa.

Tekeekö Oy Suomi Ab muuten parhaansa? Olemmeko liikkeellä Usain Boltin vai sen kuuluisan ”kisaturistin” asenteella?

Vastaa