Blogi

Vanhanen oikealla asialla – tempputasapainottaminen ei mahdollista

”Entinen pääministeri Matti Vanhanen on huolissaan markkinoille suuntautuvasta viestistä, jos hallitus ei noudata ohjelmaansa”. Näin toteaa Vanhasta haastatellut Nykypäivä-lehti tänään.

Olen samaa mieltä. Vanhanen on kommentissaan harvinaisen oikeassa.

Hallitus sitoutui hallitusohjelmassaan selkeään, velkaantumisen taittamiseen tähtäävään linjaan. Hallitusohjelma on aika tuore, alle vuoden ikäinen. Maailma ympärillä ei sinä aikana myöskään ole olennaisesti muuttunut. Mitään tekosyytä sille, että hallitusohjelmasta ei pidettäisi kiinni, ei voi hyväksyä.

Kyse on hallituksen talouspolitiikan uskottavuudesta. Kyse on hallituksen uskottavuudesta.

Hallitus luotti viime kesänä ennakoitua parempaan talouskasvuun. Tällaista ei tullut. Siitä ei sinänsä hallitusta voi, eikä pidä syyttää.

Hallitus myönsi viime kesänä itsekin vahvan talouskasvun epävarmuuden. Hallitusohjelmaan otettiin ns. perälautakirjaus, jonka mukaan hallituksen piti vuosittain kehysriihessään arvioida uusia sopeutustoimia, jos talous ei ota tasapainottuakseen.

Kehysriihi on kolmen viikon päästä. Nyt on päätösten aika. Sopeutuksen tarve tarkentuu vielä VM:n uuden talousennusteen myötä, mutta perusasetelma ei muutu.

Vanhanen kiinnittää haastattelussaan huomiota siihen, ”ettei Suomi ole 90-luvun alun devalvaation jälkeen pettänyt sitä, mitä on julkilausuttu”.

Ei saa pettää nytkään. Ryhtilinjan jatkaminen on sitä paitsi nyt – eräiden muiden maiden temppuilun takia – tavanomaista tärkeämpää.

Toimintalinjan pitää muutenkin olla suoraselkäinen. Ennustemanipulaatioon tai tempputasapainottamiseen ei missään oloissa saa sortua. Päätösten pitää olla selkeitä ja sellaisia, että ne ihan oikeasti täyttävät sen, mitä hallitusohjelmassa on yhdessä sovittu.

Ei kukaan muuten huvikseen säästä tai veroja korota. Ei kukaan sen takia politiikkaan ole pyrkinyt. Mutta vastuuta on kannettava silloin, kun isänmaan etu sitä vaatii. Eteläisestä Euroopasta löytyy useitakin esimerkkejä siitä, miten käy, jos näin ei tee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *