Blogi

Kiitokset oppositiolle hallituksen linjan tukemisesta

Eduskunnassa on tänään nurinkurinen päivä. Kun käytäntö on, että hallitus tekee esityksiä, jotka alistetaan opposition syyniin, nyt käsittelyssä ovat opposition esitykset, joihin hallitusryhmät puolestaan vastaavat.

Oppositio – käytännössä niin Keskusta kuin Perussuomalaisetkin – esittelevät siis tänään omat varjobudjettinsa. Uudistus, jossa tälle on varattu ihan oma sessionsa eduskunnan istuntoaikataulusta, on onnistunut. Eivätkä varjobudjetitkaan ihan kelvottomia ole – perussuomalaisten versio tosin on keskustalaista kilpailijaansa huomattavasti perusteellisemmin laadittu.

Molempien varjobudjettien tavoitteena on keskittyä valtion velan ja julkisen talouden tasapainottamiseen. Täytyy antaa oppositiolle kiitos realismista. Perussuomalaiset liikkuvat täysin samalla eurotasolla hallituksen esityksen kanssa, keskusta lyhentäisi velkaa 365 miljoonalla eurolla ensi vuonna (se ei muuten ole miljoona euroa päivässä, keskustalaiset unohtivat, että vuosi 2012 on karkausvuosi…), mikä käytännössä on ihan sama taso kuin hallituksella.

Talouspolitiikan ylivoimaisesti isoimmassa kysymyksessä eli valtion talouden tasapainossa molemmat oppositioryhmät ovat siis jopa liikuttavan yksimielisiä hallituksen kanssa. Kun varsinkin Keskusta on tähän asti vaihtelevin sanakääntein vuoroin vaatinut tiukempaa ja vuoroin löysempää menokuria ja budjettia, se nyt siis käytännössä sataprosenttisesti allekirjoittaa hallituksen linjan. Ei tästä nyt kovin suurta riitaa näytetä aikaan saatavan.

Toki eroja syntyy siinä, miten eri budjettien kokonaislukuihin on päästy. Yleishuomiona voinee tältä osin todeta, että molemmat oppositiopuolueet tuntuvat rakastavan veroja hallitusrintamaa enemmän. Paitsi että molemmat oppositioryhmät mielellään kurmuuttavat veroja maksavia palkansaajia, keskusta nostaa reippaasti myös arvonlisäveroa.

Valitettava tosiasia on, että Suomikin joutuu varautumaan pitempään hitaan kasvun kauteen. Tästä saattaa seurata – ja itse asiassa aika suurella todennäköisyydellä seuraa, että tarvitsemme tulevina vuosina uusia sopeuttamistoimia – eli veronkorotuksia ja menoleikkauksia. Voipi olla, että esimerkiksi arvonlisäveroakin on yksinkertaisesti pakko jatkossa korottaa. Tärkeää kuitenkin olisi säästää tällaiset pelimerkit huonompien päivien varalle. Varsinkin Keskustan mallissa nämä eväät syötäisiin kuitenkin jo nyt – ilman että valtiontaloutta sillä mitenkään olennaisesti paikattaisiin.