Blogi

Tavoitteisiin pitää sitoutua

Kauppalehdessä oli tänään mainio Ilkka Lammen kolumni. Ohessa yksi osuvimmista kohdista:

”Toistakymmentä vuotta sitten EU:n valtioiden ja hallitusten päämiehet ilmoittivat yhteen ääneen, että EU:sta tehdään maailman kilpailukykyisin talousalue vuoteen 2010 mennessä. Se päivä oli viime vuonna.”

Näin on. Ja taitaapa olla niinkin, ettei EU:sta tuona aikana maailman kilpailukykyisintä tullut.

Tavoitteita pitää sinänsä aina asettaa. Ja niiden pitää olla sopivan kunnianhimoisia. Onpa niitä muuten uusimmassa hallitusohjelmassakin aika monta.

Eikä se ole maailman loppu tai suuri häpeä, jos kaikissa tavoitteissa ei onnistuta. Kunhan edes yritetään kunnolla. Tässä se ongelma usein onkin. Jos ja kun tavoitteenasettelut usein ovat luonteeltaan kovin julistuksenomaisia, niihin ei sitouduta asianmukaisesti. Ja jos ei sitouduta, ei niitä tavoitteita silloin kyllä saavutetakaan.

Tähän viittaa myös Lampi kolumnissaan:

”Mutta siihenhän ei sitouduttu mitenkään. Se ei ollut EU:n koneiston tai komission syy. EU:n jäsenmaiden hallitukset tekivät aloitteen, johon ne eivät koskaan sitoutuneet millään tavalla.”

EU:ssa ja sen piirissä sählätään usein aika lailla – kuten itse asiassa vähän kaikkialla. On kuitenkin hyvä erottaa toisistaan EU:n itsensä ja sen jäsenvaltioiden sähläämiset. Kovin usein syyttäessämme unionia jostakin, syyllinen tai syylliset löytyvät itse asiassa unionin jäsenistä.

Palataanpa lopuksi armaaseen kotimaahan. Monessakohan eri asiassa tai monellakohan eri alalla olemme asettaneet, julkisestikin, tavoitteeksi olla maailman parhaita vuonna 2020?

Tuo päivä tulee yllättävän nopeasti. Olemmekohan varmasti myös sitoutuneet asettamiemme tavoitteiden saavuttamiseen tai edes tosissaan yrittämiseen?