Blogi

Tehtävä valtiolle ja kunnille

Kiinteistö-, rakennus- ja infra-ala julkisti eilen raportin rakennetun omaisuutemme tilasta. Olin valtiovallan puolesta kommentoimassa raporttia sen julkistamistilaisuudessa.

ROTI-raportissa annettiin maabrändityöryhmän tapaan ”tehtäviä” eri tahoille. Valtiolle ja kunnille tehtäväksi annettiin ”yhdyskuntarakenteiden tiivistäminen”. Siis ihan oikeasti.

ROTI-raportti ei ole ihan mikä tahansa raportti muiden joukossa. Se koskee koko rakennettua ympäristöämme, joka vastaa mm. 70 prosenttia kansallisvarallisuudestamme.

Eikä raportti ole ihan kenen tahansa tekemä, vaan koko alan yhteinen, kymmenien todellisten asiantuntijoiden laatima.

Siksikin raportti kannattaa ottaa tosissaan. Siksikin siinä valtiolle ja kunnille annettava tehtävä kannattaa ottaa tosissaan. Siksikin yhdyskuntarakenteiden tiivistäminen kannattaa ottaa tosissaan.

Yhdyskuntarakenteiden eheyttäminen ei ole elävästä elämästä vieraantuneiden helsinkiläisten hörhöjen salajuoni, vaan aidosti tärkeä ja vakava asia.

Yhdyskuntarakenteet ovat tärkeitä ilmasto- ja ympäristösyistä, mutta myös monesta muusta syystä. Ne ovat niin kansantaloudellisesti kuin kuntataloudellisesti tärkeitä. Ne ovat tärkeitä arjen sujuvuuden kannalta.

Kysykää vaikka ROTI-raportin laajalta asiantuntijaryhmältä.