Blogi

Jos Ruotsia ei olisi, se pitäisi keksiä

Ruotsin kielestä ja sen asemasta Suomessa on kesän aikana taas taitettu peistä. Hyvä niin. Toisaalta tunnelataukset keskustelussa ovat aika ajoin – niin puolesta kuin vastaan – niin vahvoja, että asiallinen ja analyyttinen keskustelu on toisinaan hieman haasteellista.

Unohdetaan kuitenkin ruotsin kieli hetkeksi ja pohditaan Ruotsin (siis Sverigen, ei svenskan) roolia, asemaa ja ennen kaikkea merkitystä Suomelle. Oletettavasti – tai ainakin toivottavasti – näkemyserot tästä aiheesta ovat paljon pienempiä kuin kielikysymyksen kohdalla.

Melkein kaikki yhteiskuntamme keskeiset peruspilarit juontavat juurensa ajalta, jolloin olimme osa Ruotsia. Oli kyse sitten oikeuslaitoksestamme, hallintojärjestelmästämme tai uskonnostamme ne periytyvät meille pitkälti Ruotsista. Kulttuurimme, arvomme ja arvostuksemme ovat hyvin samankaltaiset. Taloutemme rakenteet muistuttavat vahvasti toisiaan, elämäntapamme ja tapamme ajatella ovat vahvasti samaa sukua jne.

Olemme molemmat avoimia, viennistä riippuvaisia kansakuntia. Kutakuinkin kaikki vahvuutemme ovat yhteisiä, oli sitten kyse yleisestä kilpailukyvystä, koulutusjärjestelmästä, korruption vähäisyydestä, tasa-arvoajattelusta, ympäristöystävällisyydestä tai vaikka siitä, että yhteiskunta yksinkertaisesti toimii varsin hyvin. Itse asiassa olemme maina niin samanlaisia, että koko maailmasta on vaikea löytää kahta kansakuntaa, jotka olisivat niin samanlaisia.

Myös taloudellisesti Ruotsi on meille tärkeä. Maa on Venäjän ja Saksan ohella suurin kauppakumppanimme. Elinkeinoelämämme on vahvasti toisiinsa kietoutunutta. 2000-luvulla on ollut useita vuosia, jolloin Ruotsin investoinnit Suomeen olivat suurempia kuin kaikkien muiden maiden investoinnit yhteensä.

Ruotsi on meille selvästi läheisin naapuri. Ruotsi on meille myös ylivoimaisesti tärkein kumppani. Ruotsi on kiistatta paras kaverimme. Ruotsi on meille niin tärkeä, että ellei sitä olisi, se pitäisi keksiä, kuten eräs ulkoministeriön julkaisu muutama vuosi sitten asian ilmaisi.

Tarkoittaako tämä sitä, että meidän kaikkien pitäisi opiskella ja mielellään myös osata ruotsin kieltä, on toinen asia. Se on selvää, ettei siitä ainakaan haittaa olisi. Oltiin kieliasiasta kuitenkin mitä mieltä tahansa, olennaista olisi mieltää Ruotsin keskeinen merkitys kansakunnallemme.

Ruotsi on meille merkittävä suurvalta kaikilla mahdollisilla mittareilla; ruotsin asemasta kiistelyä voidaan jatkaa.