Blogi

Jos joskus niin nyt kannattaa peruskorjata

Rakennusten ns. korjausvelka kasvaa. Rakennuksia kunnostetaan ja peruskorjataan säännöllisesti vähemmän kuin mitä ne kuluvat ja heikkenevät. Seurauksena asuntojen ja muiden tilojen laatu heikkenee ja arvo laskee.

Monet keskeiset peruskorjaukset olisi pitänyt jo tehdä. Ja viimeistään ne pitäisi tehdä nyt. Tämä koskee myös monia sellaisia korjauksia, jotka on suunniteltu vasta vuosien päähän.

Nousukaudella peruskorjaamiseen liittyi monia ongelmia. Kapasiteetti- ja kiinnostusongelmien ohella haasteena olivat erityisesti korkeat kustannukset. Nyt tilanne on toinen. Kiinnostusta on. Työväkeä riittää. Tarjouksia saa. Ja ennen kaikkea kustannukset ovat laskeneet, osin jopa merkittävästikin. Kaiken tämän päälle asunto- ja vuokrataloyhtiöt saavat vuoden loppuun asti valtiolta ylimääräisen 10 %:n korjausavustuksen. Pientaloissa – ja kerros- ja rivitaloissa asukkaan omalla vastuulla olevien korjausten – osalta puolestaan voi hyödyntää vuoden vaihteessa ehdoiltaan olennaisesti parantunutta kotitalousvähennystä. Jos joskus niin nyt kannattaa peruskorjata. Jos joskus niin nyt kannattaa tehdä ne toimet, jotka joka tapauksessa tulee tehdä tai olisi jo jopa pitänyt tehdä, koska jos joskus niin nyt se on myös taloudellisesti kannattavaa.

Rakentaminen on yksi suhdanneherkimmistä aloistamme. Tämä näkyy monella tavalla. Myös siten, että nousukaudella kustannukset kasvavat ja taantuman aikana laskevat. Seuraava nousu tulee ennemmin tai myöhemmin. Silloin kustannukset nousevat jälleen. Korjausten ja varsinkin sellaisten korjausten, jotka pitäisi tehdä viimeistään nyt, jättäminen tuleville vuosille on yksinkertaisesti tyhmää.

Pidämme itsestäänselvänä, että autot katsastetaan vuosittain, aivan uusimpia autoja lukuunottamatta. Pidämme myös itsestäänselvänä viedä automme erilaisiin määräaikaishuoltoihin. Haluamme pitää huolta autojemme kunnosta ja arvosta. Mutta miksi emme toimi samoin asuntojemme ja rakennustemme osalta, joiden arvo kaiken lisäksi on ihan eri luokkaa?

Nyt tähän olisi loistava tilaisuus. Itse asiassa tilaisuus on niin hyvä, että nyt kannattaisi jopa aikaistaa tuleville vuosille tarkoitettuja remontteja. Puhumattakaan siis niistä, jotka olisi jo tullut tehdä. On hyvin mahdollista, että näin hyvää tilaisuutta ei tule enää koskaan. Tämä tarjous ei toistu, voisi kauppamies sanoa.

Panostaminen peruskorjaamiseen on kaiken lisäksi mitä mainiointa lamantappoa. Uudisrakentamisen määrä tulee väistämättä vähentymään, kun sille ei ole kysyntää. Peruskorjaukselle sen sijaan on kysyntää, tai ainakin pitäisi olla. Mitä enemmän saamme vauhditettua remontointia, sitä pienemmillä tappioilla säästymme. Peruskorjaaminen nyt on siksi paitsi tekijälleen itselleen järkevää, myös suuri palvelus koko kansantaloudelle ja työllisyydelle. Useimmille meille vastaus kysymykseen siitä, mitä minä voin tehdä laman välttämiseksi tai ainakin sen loiventamiseksi on: remontoi ja pidä huolta siitä, että taloyhtiösi remontoi ja remontoikaa ihmeessä nyt ainakin se mikä muutoinkin olisi jo tullut tehdä.