Blogi

Mikä ihmeen korkokurimus?

Ilta-Sanomat kirjoitti tänään otsikolla ”Korkokurimus jatkuu sittenkin”. Paljon omituisempaa otsikkoa en voisi lehdestä kuvitella lukevani.

IS:n ajattelu perustuu heidän haastattelemaansa analyytikkoon, joka olettaa korkojen laskevan edelleen. Näin olettavat monet muutkin. Näin voi hyvin käydä. Ja hyvä niin. Joku suhteellisuus pitäisi kuitenkin pitää mielessä, kun puhutaan ”kurimuksesta”.

Pankkien prime-lainojen ohella yleisin asuntolainojen viitekorko eli 12 kuukauden euribor oli eilen 3,661 %. Lukema ei ole ennätysalhainen, mutta vähänkin pitemmässä perspektiivissä hyvin alhainen. Lisäksi korot ovat viimeisten viikkojen aikana olennaisesti laskeneet. Vain noin kaksi kuukautta sitten eli lokakuun 2. päivänä sama korko oli 5,526 %. Asuntovelallisten osalta – johon mainitussa artikkelissakin viitataan – korot ovat siis pudonneet lähes 2 prosenttiyksikköä vain noin kahdessa kuukaudessa. Suhteellisesti koronlasku lähentelee 40 prosenttia. Käytännössä tästä asuntovelallisille koituva hyöty on satoja, jopa tuhansia euroja vuodessa.

Tähän suhteutettuna sekin, että pankkien lainamarginaalit ovat viime viikkoina nousseet muutaman prosenttiyksikön kymmenyksen ei ole lainansaajan näkökulmasta kovin merkittävää. Muistettava on tässä yhteydessä sekin, että lainamarginaalit pääsivät aivan viime vuosina ehkä hieman luonnottomankin alas.

Kun vielä otetaan huomioon, että 1990-luvun laman aikana euriboria ”vastaava” Helibor 12 kk oli aivan eri kokoluokassa kuin nyt ollen korkeimmillaan 15.3.1992 peräti 15,8%, puheet korkokurimuksesta eivät yksinkertaisesti vastaa elävää elämää.

Vallitsevan kansainvälisen finanssikriisin hiipiminen yhä vahvemmin myös osaksi Suomen taloutta on äärimmäisen vakava kysymys. Silti jokaiseen suhdannetilanteeseen liittyy usein myös positiivisia piirteitä. Yksi näistä on tällä hetkellä korkojen selkeä lasku ja olettamus tämän trendin jatkumisesta.

On paljon syitä olettaa ja ennen kaikkea toivoa, että korot laskevat edelleen. Silti tämän päivän korkonoteeraukset ovat – ihan missä vertailussa tahansa – varsin alhaiset.