Blogi

Yksituumaisuutta vaalijärjestelmän uudistamiseen

Eduskuntavaalien vaalijärjestelmää on pyritty uudistamaan aina viime eduskuntavaaleista. Sinänsä syytä uudistamiseen on. Yleinen ja erityisesti yhtäläinen äänioikeus edellyttää toteutuakseen parempaa edustuksellisuutta ja tasapuolisempaa järjestelmää maan eri osissa.

Helppoa työ ei kuitenkaan ole. Järjestelmän puutteet on tiedostettu jo pitkään ja uudistusta on pohdittu ennenkin. Ja aina huonolla tuloksella.

Matkan varrella on kehitelty mitä erilaisempia malleja. Osa niistä on sellaisia, ettei niitä meinaa matemaattisesti lahjakas juristikaan ymmärtää. Tämä ei voine olla tarkoitus. Kyllä järjestelmän tulee olla sellainen, että sen ymmärtää ja mieltää ihan tavallinen äänestäjäkin. Kyllä se pitää pystyä selittämään koska tahansa ja kenelle tahansa.

Kaikkien tolkullisten mallien ongelma on ja on ollut se, että aina jokin iso puolue vastustaa sitä. Se ei kuitenkaan ole riittävä peruste päätyä liian keinotekoisiin ratkaisuihin. Varsinkin jos tällaistakin vastustaa jokin iso puolue.

Viime aikoina on käyty keskustelua myös perustuslain ja erityisesti tasavallan presidentin valtaoikeuksien uudistamisesta. Tässä yhteydessä on – aivan oikein – korostettu mahdollisimman suurta yksituumaisuutta. Ainakin kolmen suurimman puolueen pitäisi olla uudistuksen peruslinjauksista samaa mieltä.

On kuitenkin hyvä huomata, että myös vaalijärjestelmä on keskeinen osa parlamentaarista järjestelmäämme. Itse asiassa vaalijärjestelmämme kuuluu demokratiamme ytimeen. Ja perustuslakiin tulee aina suhtautua sen edellyttämällä kunnioituksella ja arvokkuudella.

Edellinen hallitus uhkasi pitkälti valtapoliittisista syistä muuttaa perustuslakia vastoin silloisen pääoppositiopuolueen näkemystä. Tästä onneksi luovuttiin. Samaa virhettä ei kuitenkaan pitäisi toistaa. Perustuslaillisia uudistuksia ei voi eikä saa nähdä hallitus – oppositio -asetelmasta. Toki oppositiollakin on vastuunsa; jos ei saa hallitus ajaa, ei saa oppositiokaan vastustaa järjestelmäuudistuksia ilman kunnon perusteluja.