Blogi

Kokoomuksen ja Keskustan yhdistämisestä

Hyvä ystäväni Alexander Stubb heitti viikonloppuna ilmaan ajatuksen kokoomuksen ja keskustan yhdistämisestä – ainakin pitkällä aikavälillä. Idea oli raikas ja reipas, kuten Alexin ideoilla on tapana. Viikonlopun keskustelussa ajatusta sekä myötäiltiin että vieroksuttiin. Olennaista kuitenkin on havaita, mitä kaiken takana on.

Sosialidemokraatit käyttävät tässä maassa noin yhden vartin kannatuksella noin kolmen vartin valtaa. Tämä ei voi olla oikein. Suomessa on jo iät ja ajat ollut selkeä porvarienemmistö, mutta silti demarit keikkuvat vallassa, lähes poikkeuksetta. Kaiken taustalla on näkemys, jonka mukaan isoimmalla puolueella on jonkinlainen etuoikeus valtaan. Tämä on sinänsä loogista, mutta se sivuuttaa sen tosiasian, että maassa on kaksi suurta porvaripuoluetta, mutta vain yksi suuri vasemmistopuolue. Tällaisessa asetelmassa demaripuolue on väkisinkin varsin iso.

Suhteellisesti ison kokonsa takia demarit ovat onnistuneet kilpailuttamaan kokoomusta ja keskustaa vastakkain. Tämä on perin outoa. Kokoomuksen ja keskustanhan pitäisi olla samalla puolella ja kilpailla demareita vastaan. On selvä, että näin ei voi loputtomasti jatkua.

Juoksuhaudat, myös porvaripuolueiden välillä, ovat kuitenkin syvässä. ja ilmeisesti pysyvät, ainakin niin kauan kun porvaripuolueilla on aito näkemys siitä, että jompi kumpi niistä voi vaaleissa päästä suurimmaksi puolueeksi. Niin kauan, kun porvarit ajattelevat, että demareiden ykköspaikka ei ole selvyys, riittävää painetta yhdistymiseen tai edes organisoituun yhteistyöhön ei taida löytyä.

Vasemmistoliiton viimevuotisen hajaannuksen oletettiin syövän sen kannatusta ja koituvan demareiden hyväksi. Jos näin olisi käynyt, demarit olisivat repäisseet selkeän etumatkan porvaripuolueisiin. Tämä olisi pakottanut kokoomusta ja keskustaa aidosti pohtimaan yhteistyötään. Mutta näin ei – ainakaan vielä – käynyt. Onkin tavallaan irvokasta, että vasemmistoliiton kohtuullisena pysyvä kannatus näyttää muodostuvan porvariyhteistyön tärkeimmäksi kompastuskiveksi.

Alexander Stubb sohaisi ampiaispesää. Hyvä niin. Jonkun täytyy sekin aika ajoin tehdä. Se, että suurten porvaripuolueiden keskinäinen kyräily koituu demareiden hyödyksi, ei ole järkevää, eikä ainakaan porvaripuolueiden etu.