Kirjoitukset

Perintövero joutaa jo romukoppaan, Kauppalehti

Perintövero on historiallinen jäänne, joka joutaa romukoppaan – mitä pikemmin, sen parempi.

Valitettavasti asia ei ole aivan mutkaton. Nopean ratkaisun esteenä on perintöveron vuosittain valtion kirstuun tuottama yli puolen miljardin euron potti. Summa on niin suuri, että veron kohtalosta on sovitta-va hallitusneuvotteluissa, joissa erilaiset veronalennusvaatimukset on pakko panna tärkeysjärjestykseen.

Tärkeintä on jatkaa työn verotuksen keventämistä, ja myös väestön ikääntyminen asettaa omat reunaeh-tonsa erilaisille veronkevennyksille.

Perintö- ja lahjaveron pahimmat ongelmat on joka tapauksessa korjattava. Kiireellisin korjaustarve liittyy yritysten sukupolvenvaihdoksiin.

Seuraavien kymmenen vuoden aikana noin 80 000 suomalaisyritystä joko vaihtaa omistajaa tai lopettaa toimintansa. Nykyinen perintöverojärjestelmä muodostaa tällöin ison riskin ja toisinaan jopa ylivoimaisen esteen yritystoiminnan jatkamiselle.

Yksikin perintöverotuksen takia toimintansa lopettava yritys on kuitenkin liikaa. Perintövero onkin poistettava yritysvarallisuuden osalta.

Toinen akuutti ongelma ovat jo pientenkin perintöjen tuntuvat verot. Vero on maksettava elämäntilantees-ta riippumatta pian läheisen kuoleman jälkeen.

Usein perintönä siirtyvä varallisuus on kiinteää omaisuutta, joka joudutaan monesti jopa myymään veron maksamiseksi. On selvä, että vuosikausia samana pysynyt verovapauden alaraja on aivan liian pieni. Vas-taavasti ylintä veroprosenttia joutuu maksamaan ihan ”normaaleistakin” perinnöistä. Siksi perintöverotus-ta on kevennettävä juuri veron alapäästä.

Perintöverotuksen keventäminen ei kohdentuisi yhteiskunnan hyväosaisiin – toisin kuin on väitetty. To-della suurten perintöjen veron maksamiselta on helppo välttyä verosuunnittelun avulla. Näiden asiantunti-japalveluiden ostamiseen on vain harvoilla suomalaisilla mahdollisuus.

Perintöverotuksen keventäminen hyödyttäisi siten ennen kaikkea tavallisia suomalaisia perheitä.

Jan Vapaavuori
Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja