Blogi

Ei poliisia moittia pidä, vaan kiittää

Suomalainen poliisi taltutti menestyksekkäästi orastavan mellakan ASEM-kokouksen yhteydessä Helsingissä. Kiitosten sijasta erilaiset päivystävät dosentit ja valvontaviranomaiset sekä huligaaneja hyysäävät punavihreät poliitikot ovat ryhtyneet epäilemään ja moittimaan poliisia ja sen toimintaa. Ja julkisuutta tälle kritiikille piisaa.

Näin ei pitäisi olla. Poliisille pitäisi ennemmin jakaa ansiomitaleja hienosta toiminnasta kuin alistaa heidät turhanpäiväisen moittimisen, epäilyn ja syynäyksen kohteeksi.

Suomessa esiintyy todellista ja laajamittaista hulinointia onneksi varsin vähän. Vähemmän onnellista on se, että yleisen huliganismin vallatessa alaa enemmän keskustelua herättää poliisin toiminta kuin itse mellakointi. Erilaiset anarkistit, mellakoitsijat ja huligaanit ovat kuitenkin jo lähtökohtaisesti (yhteiskunnan varoilla eläviä) järjestäytyneen yhteiskunnan vihollisia, kun taas poliisi on samaisen yhteiskunnan tukipylväs ja puolustaja.

Hörhökansalla on kuitenkin aina puolustajansa. Anarkisteilla on aina kaverinsa myös yhteiskunnan merkkipaikoilla. Puolustuksessa puolestaan käytetään häikäilemättä hyväksi perustuslaista asti kumpuavia arvoja kuten sanan- ja mielipiteenvapautta, vaikka niillä ei yleensä ole mitään tekemistä itse tapahtumien kanssa.

Ja aina ruikutetaan, että poliisi on saattanut käyttää liian kovia otteita. Ja vaaditaan tutkimuksia ja selvityksiä. Ja syyllistetään viranomaisia. langetetaan ikäviä varjoja. Herätetään epäilyä.

On se ihme, jos poliisi ei saa edes valokuvata huligaaneja tai ottaa ylös heidän henkilötietojaan. Ja jos siinä sivussa jonkun sivullisenkin nimi tallennetaan, niin mitä ihmeen haittaa siitä kenellekään on. Ja on se kamalaa, jos korviin aseistettua huligaania on joskus vaikka vähän tönitty!

Mutta auta armias, jos poliisi ei olisi puuttumassa tapahtumiin. Voi sitä itkua ja parkua, jos jotakin vakavaa olisi päässyt tapahtumaan. Kyllä sitten huudetaan poliisin perään, epäillään sen tiedustelun onnistumista, moititaan ja haukutaan.

ASEM-huippukokous oli suurin Suomessa järjestetty tapahtuma kautta aikain. Jo Suomen maineen takia oli tärkeätä, että mitään vakavampaa mellakkaa ei päässyt syntymään. Suomi on luotettavan kongressijärjesteäjän ja turvallisen maan maineessa. Onneksi on vielä Asemin jälkeenkin. Tästä täydet kymmenen pistettä Helsingin poliisille.

Poliisilla on kansan tuki takanaan. Julkisuuden loiskiehunta ei anna oikeaa kuvaa tavallisella maalaisjärjellä elävän keskivertokansalaisen mielialoista. Poliisi on jokaisen kunnon kansalaisen ystävä. Tämä on poliisin itsensä hyvä muistaa.

Mussutus jatkuu, mutta karavaani kulkee.