Blogi

Demari porvarina

KTM:n ylijohtaja Raimo Luoma haluaa muuttaa julkisia palveluja toimimaan markkinatalouden hengessä. Eilisessä Taloussanomien haastattelussa Luoma perustelee vaatimustaan julkisten palvelujen remontista sillä, että niiden tuotanto ei tätä nykyä ole tarpeeksi kilpailtua. Idea on, että toiminta tehostuisi, kun palvelujen tuotanto muuttuisi ”yritysmuotoiseksi”. Hänen mukaansa virastoista pitää myös saada liikelaitoksia, liikelaitoksista yrityksiä ja yrityksistä pörssiyhtiöitä.

Luoman ajatuksissa ei sinänsä ole mitään mullistavaa eikä yllätyksellistä, ellei oteta lukuun, että hän on sosialidemokraatti. Toisaalta hän kuuluu niihin demareihin, jotka aikanaan avustivat Lipposta, ei niihin, jotka nykyään avustavat Heinäluomaa. Luoma on oikeassa.

Demareiden taipumuksena on pelotella kansaa porvareilla. Pelottelu on säännöllisen epäsäännöllistä, mutta kiihtyy aina ennen vaaleja. Kansaa pelotellaan milloin Natolla, milloin tasaverolla ja milloin yksityistämisellä. Samaan aikaan reippaimpia lausuntoja samoista aiheista antavat kuitenkin eräät demaritaustaiset virkamiehet. Sailaksen näkemykset ovat kaikille tuttuja. Pian ehkä myös Raimo Luoman. Hyviä porvareita molemmat. Mutta kuitenkin muodollisesti demareita ja siksi demarit eivät heitä tuomitse, eivätkä heillä pelottele.

Isänmaan kannalta on tietenkin hyvä, että monet sellaiset virkamiehet, joiden nimen perässä historiallisista syistä lukee ”sd”, eivät ehkä ihan oikeasti ole ”sd”, ja että he uskaltavat sanoa ääneen, mitä ajattelevat.