Blogi

Vanhasen pelisääntöpuheiden koskettava myös keskustaa

Keskustan puoluekokouksessa puhunut pääministeri Vanhanen haluaa sopia hallitusohjelmasta julkisesti ja vaatii, että puolueiden on tuotava vero- ja menolinjansa esiin ennen vaaleja. Hänen mukaansa ”sellaisia menonlisäyksiä tai veronkevennyksiä, joita puolueet eivät kansalaisille ole uskaltaneet etukäteen esittää, ei hallitusohjelmaan oteta kabinettien kautta”. ”Pitää avoimesti kertoa, minkä puolesta liputtaa”, Vanhanen jyrisee.

Vanhasen esitys on kerrassaan oiva. Olisihan se hienoa, jos puolueiden puheet ja teot olisivat sopusoinnussa keskenään. Samalla Vanhanen osoittaa todeksi se, että hyökkäys on paras puolustus. Kun Vanhanen toteaa, että ”jokaisen puolueen pitää osoittaa realiteettien taju”, hän jättää sujuvasti mainitsematta, että juuri Keskusta oli se, joka tätä sääntöä räikeimmin viime vaaleissa rikkoi.

Ennen vuoden 2003 vaaleja Keskusta vastusti rajusti veronalennuksia ja antoi ymmärtää merkittävistä etuisuuksien korotuksista eläkeläisille. Vaalien jälkeen puolue kuitenkin ryhtyi keventämään verotusta ja unohti eläkeläisille antamansa lupaukset. Unohtaa ei sovi sitäkään, että Keskustan silloinen puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki tuli tuolloin ryminällä Helsinkiin vaatien pääkaupunkiseudulle parempaa kohtelua ja lisää rahaa. Ainakaan vielä ei mainittuja rahasäkkejä ole tarvinnut vastaanottaa.

Vanhasen ehdotus on kuitenkin hyvä. Kokoomukselle se ei ole mikään ongelma, päinvastoin. Meidän tapoihimme ei ennenkään ole kuulunut olla yhtä mieltä ennen ja toista mieltä jälkeen vaalien. Jotta Vanhasen puheet voidaan ottaa tosissaan, onkin edellytettävä, että ne koskevat tällä kertaa myös Keskustaa itseään. Vanhasen on toisin sanoen tällä kertaa pidettävä omat ”hyssälänsä” ja ”jäätteenmäkensä” kurissa puhumattakaan omasta puoluesihteeristään, joka valintansa jälkeen lupaili merkittäviä panostuksia köyhien hyväksi. Jos vaatii realiteettien tajun osoittamista, on myös itse osoitettava realiteettien tajua.

Suhdanteet tulevat ja menevät, mutta ikääntyminen tulee varmasti. Siksi Suomella on edessään haasteellisemmat ajat kuin mitä useimmat poliitikot ”uskaltavat etukäteen esittää”. Pääministeri voisikin nyt näyttää esimerkkiä ja kertoa, ettei seuraavalla vaalikaudella ole varaa mihinkään suurempiin uudistuksiin.