Puheet

Kokoomuksen puoluekokous, Joensuu

Kokoomus ajaa Keskustan ohi

Arvoisa puheenjohtaja,

Keskustan varapuheenjohtaja Antti Rantakangas valitteli eilen, että Kokoomuksen tavoitteena on ajaa vaaleissa Keskustan ohi. Hän syytti Kokoomusta valtapoliittisista pyrkimyksistä ja pelotteli sinipunahallituksella. Rantakangas on oikeassa. Kokoomuksen tavoitteena on ajaa Keskustan ohi. Ja meillä on kaikki edellytykset myös tehdä niin.

Ja totta kai Kokoomuksella on myös valtapoliittisia pyrkimyksiä, aivan kuten Keskustalla ja kaikilla muillakin puolueilla on. Meidät erottaa eräistä muista puolueista kuitenkin se, että me emme ole valmiit myymään periaatteitamme hallitusvaltaan päästäksemme.

Sinipunapyrkimysten osalta Keskustan varapuheenjohtaja on kuitenkin väärässä. Meille sinipuna- ja porvarihallitus ovat tasavertaisia vaihtoehtoja. Vaalitulos ja hallitusohjelmaneuvottelut ovat ne keskeiset tekijät, joiden pohjalta ratkaisut aikanaan tehdään. Meillä ei ole minkäänlaista Keskusta-kaunaa, eikä tarvetta sellaista hyvin menneen presidentinvaaliyhteistyön jälkeen ryhtyä luomaan.

Poliittinen keskustelu on muutenkin huolestuttavasti kehittynyt erilaisten pelottelukampanjoiden suuntaan. Varsinkin meihin kokoomuslaisiin viitaten pelotellaan milloin porvariyhteistyöllä, milloin sinipunalla, milloin Natolla, tasaverolla tai yksityistämisellä, hyvä ettei pakkasukolla tai metsän peikoilla. Poliittisten kilpailijoidemme, niin Keskustan kuin SDP:nkin olisi hyvä keskittyä oman sanomansa kirkastamiseen muiden mollaamisen ja näiden sanoman tarkoituksellisen vääristelyn sijasta. Politiikkaa on laji, jossa paras aate, paras argumentti ja paras ohjelma voittakoot.

Keskustan varajohtajan mukaan Kokoomus on pyrkimässä Keskustan tontille. Myös demarit ovat yrittäneet määritellä Kokoomuksen paikkaa uudelleen. Kokoomus on kuitenkin läpi vuosikymmenten pysynyt poliittisesti valitsemallaan tontilla. Meidän arvomme ovat kestäneet. Me emme ole muuttuneet pankkien sosialisoijista markkinatalouden kannattajiksi emmekä ole hinanneet itseämme aitovieriltä urbaaneiksi city-liberaaleiksi.

Ja mille ihmeen keskustan tontille? Sen paremmin Keskustalla kuin millään muullakaan puolueella ei ole mitään yksinoikeutta mihinkään yhteiskunnallisiin ajatuksiin. Meidän kokoomuslaisten ei tarvitse vilkuilla sivuille ja huolestua siitä, miten muiden puolueiden ajattelu kehittyy. Meidän tontille saa vapaasti tulla. Meidän kanssamme saa olla samaa mieltä. Mutta me määrittelemme itse mitä mieltä me olemme – sitä oikeutta ei kilpailijoillamme meidän suhteen ole