Jan Vapaavuori

Ajankohtaista

Kannattaa varautua pitkään Brexit-epävarmuuteen

Viikko on kulunut siitä, kun Britannian EU-kansanäänestyksen tulos pöllämystytti puoli maailmaa. Epävarmuus tulevasta – niin taloudessa kuin politiikassa – on edelleen suurta. Britanniassa. Ja muualla. Ja tulee olemaan sitä pitkään. Näkyvyys tulevaisuuteen on hyvin heikko. Tästä aiheutuu monenmoista haittaa. Taloudellinen epävarmuus on jo lähtökohtaisesti myrkkyä markkinoille. Käytännössä se vähentää investointihalukkuutta ja vaikuttaa tätä kautta kielteisesti talouskehitykseen. Kansantaloudet kärsivät, työttömyys lisääntyy, hyvinvointi laskee. Poliittinen epävarmuus puolestaan lamauttaa päätöksentekoa. Tämäkin heijastuu kielteisesti talouteen. Ja toki moneen muuhun. Moni toivoo, että Britannia etenisi hankkeessaan ripeästi. Moni oppinut ja korkeassa asemassa olevakin on tässä kuitenkin syyllistynyt täysin epärealistisiin oletuksiin ja odotuksiin. Pääministeri David Cameronin odotettiin tuovan maansa eroilmoituksen jo tällä viikolla pidettyyn EU:n huippukokoukseen. Se ei kuitenkaan mitenkään olisi ollut mahdollista. Cameronilla ei yksinkertaisesti ollut valtuuksia tällaiseen, eikä näitä valtuuksia ole edes Britannian hallituksella. Brittien kansanäänestys ei sellaisenaan ollut juridisesti sitova. Maan valtiosäännön mukaan vain sen parlamentilla on – halutessaan kunnioittaa neuvoa-antavan kansanäänestyksen tulosta -Lue koko artikkeli...

Jan Vapaavuori

Jan Vapaavuori on toiminut elinkeinoministerinä, asuntoministerinä, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana, kunnallispoliitikkona, erityisavustajana sekä puoluetoimiston ja eduskuntaryhmän työntekijänä. Yrityselämästä Vapaavuori on hankkinut kokemusta toimimalla pk-yrityksen toimitusjohtajana.

Vastuunkantaminen, intohimo kokoomukseen ja aktiivinen yhteiskunnallisen keskustelun käyminen ovat osa Jannen luontoa. Innokkaana urheilumiehenä hän harrastaa vapaa-aikanaan kaikenlaista liikuntaa.

» Lue lisää

Twitterissä

Instagramissa